NMG@PRAKTIKA_Sonja Pregrad: Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu – ras/pakiravanje predmetnosti

Objavio admin, 14/03/2022, pod: GALERIJA KLUBA KOCKA, IZLOŽBA, MAVENA

U petak, 18. ožujka 2022. u 19h u Galeriji kluba Kocka u Domu mladih Split (Ulica slobode 28) otvoriti će se izložba Sonje Pregrad pod nazivom Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu – ras/pakiravanje predmetnosti.

OTVORENJE I IZVEDBA: petak, 18. ožujka 2022. u 19h
Izložba je otvorena do petka, 25. ožujka radnim danom od 18 do 20 sati.

O RADU:
NMG u nazivu našeg programa NMG@PRAKTIKA, koji provodimo već desetu godinu za redom, oznaka je za NovoMedijsku Galeriju, koja nije imala namjeru označavati fizički prostor, već prostor eksperimenta i interdisciplinarnosti te istraživanja, produkcije i prezentacije suvremenih hibridnih umjetničkih formi, kao i suradnji umjetnika i kustosa, teoretičara i publike. Slučaj ili sreća je htjela da galeriju Kluba Kocka (bivšu Praktiku, odakle drugi dio kovanice NMG@PRAKTIKA) koristimo već desetu godinu za redom te je i dalje smatramo privremenim prostorom izvedbe našeg projekta, ali osnovne konceptualne okosnice programa koji donosimo ostale su od početka iste. I zato se jako veselimo da vam možemo prezentirati jedan izrazito suvremeni umjetnički rad koreografkinje i kulturne radnice Sonje Pregrad, koji je u svojoj srži hibridan, pa se tako sastoji od izvedbe i izložbe, koji se istovremeno međusobno sučeljavaju i surađuju, isprepleću i nadopunjavaju te tvore jedan kompleksan umjetnički projekt koji se suštinski bavi odnosom objekta i subjekta te uključuje publiku u samo nastajanje i izvedbe i izložbe, koje su samim time uvijek drugačije.
(…)
– Natasha Kadin

O AUTORICI:
Sonja Pregrad (HR, 1980.) plesna umjetnica. Magistrirala na Universitaet der Kunste Berlin, također se usavršavala na ArteZ institute u Arnhemu, SNDO u Amsterdamu i Codarts u Rotterdamu. Nagrađivana je kao jedna od organizatorica festivala i inicijative za afirmaciju improvizacije u Hrvatskoj IMPROSPEKCIJE, dobitnica je tri Nagrade hrvatskog glumišta, tri nagrade Strukovnih plesnih udruga Hrvatske, te posebnog priznanja na 26. slavonskom biennalu (upravo za rad ‘Karnevalski šator’). Sonja se bavi (i)materijalnošću plesa i koreografijom odnosa. U njenom radu ples je uvijek mišljen kao kontekstualizirana i relacijska gesta. Autorica je preko 30 solo radova i suradnji, nastalih u hrvatskoj produkciji ali i kroz međunarodne koprodukcije s organizacijama poput mimoOs, fabrik Potsdam, Brain Store Project, Uferstudios Berlin, Theatre de Nimes, Long Life Burning mreža, itd., izvođenih na festivalima poput Tjedna suvremenog plesa, Croatian ITI Showcasea, Eurokaza i Platforme HR, festivala Tanztage i Tanznacht Berlin, Uzes danse, Stamsund festival Norveška, Bazaar Prag, Off Europa Leipzig, Explore festival Bucharest itd.

Članica je kolektiva koji vodi program ANTISEZONA pri Muzeju suvremene umjetnosti (od 2018.), te je jedna od su-osnivačica i organizatorica festivala IMPROSPEKCIJE (od 2007.). Do 2021. suvoditeljica je umjetničke organizacije ‘Četveroruka’, a od 2021. umjetničke organizacije ‘Objekt plesa’. Redovito predaje na Plesnom odsjeku Akademije dramske umjetnosti i na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, na ROAR programu u Berlinu i drugdje. Živi i djeluje između Zagreba i Berlina, umrežavajući umjetnike, scene i organizacije kroz brojne projekte.

KUSTOSICA: Natasha Kadin
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
PRIJEVOD: Katarina Duplančić
DOKUMENTACIJA: Glorija Lizde
POSTAV: Katarina Duplančić, Franko Sardelić Kolinac
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC, PDM

RSS 2.0 | trackback