OTVORENE SU PRIJAVE NA NOVO IZDANJE PROGRAMA SKRIVENI GRAD

Objavio admin, 17/06/2024, pod: EDUKACIJA, KINO KLUB SPLIT

Skriveni grad interdisciplinarni je program koji će se održavati od 30. kolovoza 2024. Program kombinira urbanizam, arhitekturu i audiovizualne medije a podijeljen je na predavanja, istraživanje, praktični rad, produkciju i prezentaciju radova realiziranih kroz program.

Poziv na prijave otvoren je do 9. kolovoza putem prijavnog obrasca na LINKU.

Urbanizam i prostorno planiranje grada, prostor koji nas okružuje manifestira našu povijest i kulturni identitet. Iako oblikovanje prostora utječe na svakodnevno ponašanje građana, te uvjetuje kvalitetu života, urbani pejzaži uvijek su posljedica odnosa moći i pojedinačnih interesa. Prosječni građani pritom često nemaju priliku dobiti uvid u razloge izgradnje određenih objekata, kompleksa ili čitavih kvartova, pa samim time ni priliku za sudjelovanje u njihovom razvoju. Program teži otkriti i pokazati nove i odbačene, alternativne mogućnosti grada kao drugačijeg mjesta za život, život krojen po mjeri čovjeka.

PREDAVANJA

Predavanja obuhvaćaju različite, manje poznate teme vezane uz spomeničku baštinu, otkrivajući kako čitanje prošlosti oblikuje sadašnjost i postavlja svjetonazorske temelje za moguće budućnosti, te o spomenicima kao načinu obilježavanja događaja i definiranja javnog prostora. Predavanja će održati Nataša Bodrožić, Daša Gazde, Tea Truta i Jere Kuzmanić, i Srećko Horvat.

Nataša Bodrožić razmatrat će odnose arhitekture sredine 20. stoljeća, izgrađenih okoliša iz razdoblja socijalističke Jugoslavije i medijske (filmske, video) slike kao jednog od kanala njihove reprezentacije i (re)interpretacije danas. Polazište je izložba (DIS)TRUST THE STORYTELLER čiji je segment kurirala u prosincu 2020. u Zagrebu, krećući od aktivnosti projekta “Motel Trogir” nastavljajući praksu ispreplitanja suvremene umjetnosti i građanskog angažmana za zaštitu modernističke arhitekture druge polovice 20. stoljeća. Daša Gazde u svom predavanju dovodi u relaciju (naš najveći) kip Grgura Ninskog s fenomenom Bajamontuše – spomenikom, fontanom koji više ne postoji, ali je i dalje izrazito prisutna i živa u svijesti građana. Predavanjem će nastojati dešifrirati uzroke nastanka, transformacije i društvene potrebe za ovim spomenicima. Tea Truta i Jere Kuzmanić vodit će turu antifašističkim spomenicima i javnim prostorima koje je ta spomenička baština formirala kako bi ocrtali način na koji memorijalizacija ratnog Splita neposredno i danas tvori sliku grada. Srećko Horvat u svom predavanju ČITANJE OTOKA polazi od iščitavanja bogate prošlosti otoka Visa u današnjem kontekstu masovnog turizma, klimatske krize, historijskog revizionizma i tehnoloških promjena. Kao dio predavanja predstavit će se i rad viške “Škole autonomije” koja, pored ostalih aktivnosti, kroz atipične aturističke ture razvija praktično iščitavanje kompleksne mreže značenja i alternativne mogućnosti tumačenja ne samo prošlosti već i moguće budućnosti Mediterana.

Predavanja će se održavati na različitim lokacijama, a bit će otvorena za javnost.

ISTRAŽIVANJE, RADIONICA

Šest odabranih polaznika dobit će priliku sudjelovati u praktičnom dijelu programa, istraživačkom i radioničkom. Nakon upoznavanja s temom, polaznici odabiru oblast koju žele istraživati te dobijaju potrebne alate i podršku za predprodukciju vlastitih radova. Predprodukciju i kasnije faze programa vodit će Igor Bezinović i Sunčica Fradelić. Nakon istraživačke faze, intenzivniji rad na pripremi projekata za produkciju realizirat će se u sklopu radioničkog programa koji će se održavati početkom listopada. Sudionicima koji nisu iz Splita, bit će osiguran smještaj u Splitu za vrijeme trajanja predavanja i radionice.

PRODUKCIJA

Svi polaznici radionice imat će na raspolaganju resurse Kino kluba za proizvodnju svojih ideja, a dva odabrana projekta dobit će mogućnost suradnje s profesionalcima ovisno o potrebama projekata, kako bi projekte realizirati do kraja godine. Projekti nisu ograničeni isključivo na filmove, već se podržavaju i ideje koje nastaju u različitim audiovizualnim medijima.

PREZENTACIJA

Po završetku programa planirana je javna prezentacija rezultata.

SURADNICE I SURADNICI

Nataša Bodrožić – Predavačica
Nataša Bodrožić kustosica i kulturna radnica iz Zagreba i Trogira. Inicijatorica je projekta Motel Trogir i suosnivačica Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze. Redovito u suradnji, uredila je nekoliko knjiga iz područja suvremene umjetnosti, kulturne politike i baštinskog aktivizma: Politics of Feelings / Economies of Love (2014.), Cultural Public Sphere in Armenia, Georgia, Moldova and Ukraine (2014.), Motel Trogir: Nije uvijek budućnost ono što dolazi (2016.), Modelling Public Space(s) in Culture: Rethinking Institutional Practices in Culture and Historical (Dis)Continuities (2018.), Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji (2018.) itd. Kurirala je brojne izložbe i projekte u javnom prostoru, u zemlji i inozemstvu te su-kurirala dva bijenala suvremene umjetnosti: Mediterranea 16: ERRORS ALLOWED u Anconi, 2013. i OSTRALE O21: BREATHTURN u Dresdenu 2021.

Tea Truta – Predavačica
Tea Truta diplomirana je arhitektica i urbanistica koja kombinira u svom radu istraživački rad u arhitekturi i povremeno pisanje o prostoru, projektiranje i rad u kulturi. Radila je u nizu arhitektonskih ureda, kao i radnica u kulturi na filmskim i kazališnim scenografijama, a trenutno radi u Zavodu za prostorno uređenje grada Zagreba. Članica je udruge Kućni kolektiv Kuće Klajn, udruge Tatavaka, arhitektonskog kolektiva Društvo i prostor, urednica je i voditeljica podcasta Prednji plan te je članica predsjedništva Društva arhitekata Splita. Kao članica svih navedenih redovito razvija projekte koji se bave javnim prostorima, edukacijom o prostornom planiranju i promicanjem participacije.

Jere Kuzmanić – Predavač
Jere Kuzmanić je član katedre za urbanizam i regionalno planiranje i doktorant na Universitat Politècnica de Catalunya, BarcelonaTech (UPC), sa FPU stipendijom španjolskog Ministarstva obrazovanja i stručnog osposobljavanja. Trenutno je angažiran kao vanjski predavač na Máster universitario en Intervención Sostenible en el Medio Construido (MISMeC-UPC) – pri kolegiju grad i društveni metabolizam te na Universitat Popular Autogestionada u Barceloni. Temama iz urbanizma i stanovanja se bavi kroz istaživački rad na nizu znanstvenih, stručnih i aktivističkih projekata i studija s posebnim interesom za prostornu i ekološku pravdu, te direktnu akciju i udruživanje u stanovanju i urbanizmu. Objavljuje znanstvene, stručne i druge radove između ostalog u časopisima i portalima Zarez, Čovjek i Prostor, Mjera, Critica Urbana, Le Monde Diplomatique (brazilsko izdanje), e-Flux.

Daša Gazde – Predavačica
Daša Gazde diplomirala je arhitekturu pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na poziciji suradnika projektanta sudjelovala je u preko 60 projekata za objekte različitih namjena (stambene, višestambene, sportske, poslovne, proizvodne itd.) te u više od 20 realizacija. U zonama konzervatorske zaštite projektirala je sve razine projekata (projekt sanacije pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, projekt rekonstrukcije objekta u zoni zaštite itd). Izrađivala je elaborate koncepta razvoja sportskih zona, zdrastvenih namjena, tvorničkih kompleksa i sl. Uz profesionalno djelovanje, od 2018. godine aktivna je u Društvu arhitekata Splita kao članica predsjedništva, a od 2020. predsjednica je DAS-a. Sudjeluje u organizaciji i provedbi anketnih i provedbenih natječaja za javne i privatne naručitelje. Mentorira studente na praksi u DAS-u, aktivno sudjeluje u organizaciji suradničkih radionica i projekata. Pod njenom direkcijom DAS je sunakladnik Monografije Vjeko Ivanišević i Naš dil mediterana – 2. izdanje – Ede Šegvića. Od 2019. godine periodično je članica Komisije za urbanizam grada Splita.

Srećko Horvat – Predavač
Srećko Horvat, filozof rođen u Osijeku a koji veći dio godine živi i radi na otoku Visu. Jedan od osnivača “Škole autonomije” (issa-school.org) koja se smjestila i djeluje ne samo na otoku Visu. Objavio je preko deset knjiga prevedenih na 15 jezika, među posljednjim “Poslije apokalipse”, “Poezija iz budućnosti”, “Radikalnost ljubavi”. Dulji niz godina vodio je Filozofski teatar pri HNK u Zagrebu, koji se nastavlja u HNK u Rijeci 2025.

Igor Bezinović – Mentor
Igor Bezinović je redatelj rođen u Rijeci. Režirao je filmove Blokada (nagrada Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2012.), Veruda (nagrada Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2015.) i Kratki izlet (Velika zlatna arena za najbolji hrvatski dugometražni igrani film u 2017.), kao i niz kratkih filmova raznih vrsta i trajanja. Njegov je rad bio međunarodno prikazivan na festivalima i događanjima kao što su IFF Rotterdam, DOK Leipzig, IDFF Jihlava, CPH:DOX, Kurzfilmtage Winterthur, Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana, Bijenale arhitekture u Veneciji (s Hrvoslavom Brkušić za Pulsku grupu), Museum of the Moving Image i Guanajuato IFF. Diplomirao je Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih filmskih redatelja i judo kluba Black Belt.

Sunčica Fradelić – Mentorica
Sunčica Fradelić diplomirala je slikarstvo na UMAS-u. Od 2006. do 2011. bila je vanjska suradnica na UMAS-u na odjelu za Film i video. Od 2011. do 2016. angažirala se na pokretanju i razvoju film.factory programa u Sarajevu, školi Bele Tarra na kojoj je radila kao programska koordinatorica za DLA i MA stupnjeve i bila voditeljica ureda. Pohađala je doktorski program film.factory-a i surađivala s brojnim redateljima, glumcima, producentima, kritičarima i stručnjacima. Radila je na mnogim amaterskim i profesionalnim produkcijama, koprodukcijama i projektima, radionicama i edukativnim programima. Obavljala je poslove supervizorice produkcije, producentice, izvršne producentice, te radila kao urednica, mentorica i kustosica. Kao autorica od 2004. predstavljala se na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Sudjeluje u razvoju Kino kluba od 2008.

_
Kontakt: produkcija@kinoklubsplit.hr ili +385(0)918965860 (Sunčica)
Vizual: Nina Bačun u suradnji sa Sophiom Mewes

RSS 2.0 | trackback