PRAZNINE2020 – Privremena aktivacija zatvorenih prostora u povijesnoj jezgri grada Splita

Objavio admin, 03/02/2020, pod: aktualno

15. veljače – 7. ožujka 2020.

U organizaciji platforme Culture Hub Croatia, 15. veljače 2020., započinje pilot projekt “Praznine2020” kao reakcija na višegodišnju problematiku rastućeg masovnog turizma i naizgled nemoćnu situaciju u Splitu te pitanje trebamo li 40 godina od upisa na UNESCO-vu listu svjetske baštine stvarati novi centar. Sve do 7. ožujka pet prostora u staroj gradskoj jezgri postat će otvoreni ateljei za umjetnike te prostori za građane. Kroz javni poziv “posvoji prostor”, građani i udruge civilnog društva bit će u prilici predložiti i ostvariti aktivnost u jednom od prostora. Bogati program će se stoga sastojati od otvorenih ateljea osam umjetnika iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova te od radionica i pop-up događanja (razgovora s umjetnicima, radionica i meet up-ova). Imena umjetnika koji će sudjelovati u projektu bit će uskoro objavljena na web stranici i društvenim mrežama udruge Culture Hub Croatia.

Inicijativa se odnosi primarno na reaproprijaciju ne samo prostora gradske jezgre i “vlasništva” nad baštinom, već i na potencijal kreativne zajednice koja je trenutno potisnuta i nevidljiva, a sastavni je dio genetskog koda grada Splita. Upravo je kreativna zajednica ta koja može pridonijeti očuvanju autentičnosti Splita i njegove povijesne jezgre kroz aktivno uključivanje i samih građana. U siječnju ove godine izbrojali smo više od 35 zatvorenih prostora samo na području Dioklecijanove palače. Ukoliko uzmemo u obzir ulice u njenom neposrednom okruženju, brojka vrlo lako dostiže i prelazi impresivnu brojku od 50 zatvorenih poslovnih prostora, uz natpise “zatvoreno zbog preuređenja” ili “na godišnjem odmoru do proljeća”. 

Projektom “Praznine” otvaramo prostore koji se ljeti koriste u turističke svrhe te ih dajemo na korištenje umjetnicima i građanima “van sezone”, tijekom zimskog perioda. Dugoročni cilj ovog pilot projekta je da ovakvo korištenje prostora postane praksa. Dosadašnji je diskurs bio uglavnom fokusiran na kritiziranje trenutne situacije, dok će “Praznine” kritiziranje zamijeniti promišljanjem o prisvajanju i djelovanju u stvarnom vremenu i prostoru i omogućiti svima da (barem) zimi oblikuju svoj grad i općenito urbani prostor. Uz to, regionalna dimenzija projekta te prisutnost umjetnika iz susjednih zemalja otvorit će prostor za dijalog i promociju regionalne suvremene umjetničke produkcije te pridonijeti boljem međusobnom razumijevanju i poticanju novih suradničkih projekata na međunarodnom nivou. 

Pilot projekt “Praznine2020” je inicijativa neprofitne organizacije “Culture Hub Croatia” – Platforme za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu osnovane u Splitu u siječnju 2017. godine s ciljem promicanja kulture, kulturne baštine i umjetnosti, s naglaskom na povezivanje umjetnika, aktera u kulturi i drugih organizacija, te njihovo umrežavanje s međunarodnim partnerima. “Praznine” su svojevrsni eksperiment kojim se funkcije budućeg hub-a kao jedinstvenog fizičkog prostora “projiciraju” na šire urbano područje stare gradske jezgre i kojim se potiče participativni pristup i uključivanje lokalne zajednice. 

KONTAKT:

Kristina Tešija, 091 953 5762
Website > Facebook > Instagram > Linkedin

Oznake:

RSS 2.0 | trackback