qIZLOŽBE: Denis Butorac – Moja tri brata

Objavio admin, 14/12/2021, pod: GALERIJA KLUBA KOCKA, IZLOŽBA, QUEERANARCHIVE

U sklopu programa qIZLOŽBE u petak, 17. prosinca u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka, otvara se izložba Denisa Butorca. U ciklusu fotografija naziva Moja tri brata bilježenjem uobičajnih i svakodnevnih situacija progovara o dinamikama odnosa s braćom koje su uvjetovane raznim životnim okolnostima kao npr. autorovim preseljenjem iz ruralne u urbanu stredinu ili pak coming out-om.

Izložba se može razgledati radnim danom od 18:30 do 23:30 do 24. prosinca.

“Shvativši kako u obiteljskom albumu ima sve manje obiteljskih fotografija, Denis Butorac preuzima ulogu obiteljskog kroničara te kroz godine snima zajedničke (svakodnevne) trenutke svojih druženja s braćom u rodnom mjestu te kasnije u urbanoj sredini nakon njihova osamostaljenja. Odsutnost iz obiteljskog doma zbog studija tijekom njihovih formativnih godina te razlike u svjetonazoru i interesima, rezultirale su višegodišnjim udaljavanjem između braće, no zahtjevi provođenja fotografskog zadatka do kraja nametnuli su nužnost zajedničkih druženja. Pribjegavanje estetici snapshota odgovara stvaranju fotografskog dnevnika, ali i samoj temi. Denis bilježi banalne trenutke njihova odrastanja – tinejdžerski bunt prepoznatljiv je u njihovoj nezainteresiranosti, zatim u prizorima popodnevnog odmora, neuredne sobe, nepospremljenog završenog obroka, skrivanja ilegalnih aktivnosti i detalja koji upućuju na sredinu u kojoj su fotografije nastale. Stečeni dojam rastuće familijarnosti utječe i na promatrača. Fotografije jednakih dimenzija u prostoru omogućuju zamišljanje mogućih razgovora i događaja koji su ih pratili. Gotovo poput efemernih filmskih kadrova iz omnibusa o tri glavna lika pratimo isječke njihova odrastanja, imajući na umu i način na koji je ova fotografska vježba s godinama doprinijela razvijanju sve intimnijeg odnosa između braće unatoč različitosti njihovih pojedinačnih identiteta.” – iz predgovora izložbi Dunje Nekić.

*Galerija Kluba Kocka prima 14 posjetitelja istovremeno na 58m2 prostora. Nošenje maske je obavezno, dezinficijens je dostupan ispred galerije.

RSS 2.0 | trackback