Rasprava o potencijalno najvažnijem dokumentu kulturne politike u Hrvatskoj

Objavio admin, 07/03/2022, pod: PLATFORMA DOMA MLADIH, RAZRED, TRIBINA

Pozivaju se svi zainteresirani da se u utorak, 08. ožujka 2022., pridruže u praćenju javne rasprave o prijedlogu Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi koji je trenutno na javnom savjetovanju, a predstavlja potencijalno najvažniji dokument kulturne politike u Hrvatskoj.

Rasprava će se održati u utorak, 08. ožujka od 11 sati u Novinarskom domu u Zagrebu, no omogućeno je i online sudjelovanje te su svi pozvani da se pridruže u prostoru Razreda u Domu mladih Split (Ulica slobode 28, Split) odakle je organizirano zajedničko praćenje rasprave. Razred se nalazi na trećem katu zgrade Doma mladih, a pristupa mu se kroz južni ulaz zgrade.

Prijedlog Zakona na javnom savjetovanju objedinjuje osnovna područja kulturnog sustava u Republici Hrvatskoj: financiranje javnih potreba u kulturi, kulturna vijeća i upravljanje javnim ustanovama u kulturi. U odnosu na tri zakona i Pravilnik kojima je do sada bila uređena predmetna materija, ovaj Zakon svojom obuhvatnošću predstavlja značajan iskorak u promišljanju uloge kulture u suvremenom društvu, ali i postavlja drugačiji okvir financiranja i upravljanja kao ključnih segmenata funkcioniranja sustava. Budući da time ovaj prijedlog Zakona predstavlja potencijalno najvažniji dokument kulturne politike u Hrvatskoj, upućivanje prijedloga Zakona u e-savjetovanje ne može obuhvatiti odgovarajuću razinu sudjelovanja stručne, zainteresirane i šire javnosti te ograničava razinu utjecaja na proces donošenja odluka o njegovom sadržaju. Stoga želimo otvoriti raspravu o bitnim točkama ovakvog prijedloga Zakona i inicirati široki, participativni proces njegove analize, uz ključno sudjelovanje onih na koje novi Zakon direktno utječe.

U javnoj raspravi sudjelovat će stručnjaci iz područja kulturnih politika i upravljanja u kulturi, predstavnici ustanova u kulturi, društveno-kulturnih centara te institucionalne i izvaninstitucionalne kulture.

Uvod u javnu raspravu i refleksiju o promjenama koje prijedlog Zakona donosi dat će:
– Marin Lukanović, pročelnik Odsjeka za izvedbene umjetnosti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, bivši predsjednik Kulturnog vijeća za nove medijske kulture/inovativne umjetničke i kulturne prakse
– Anja Planinčić, mag. art, ravnateljica Centra kulture na Peščenici – Knap
– Mirela Travar, predsjednica Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR
– Davor Mišković, kulturni radnik
– predstavnik_ca Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske (TBC)

Javnu će raspravu moderirati Matija Mrakovčić, novinarka i urednica portala Kulturpunkt.hr.

Raspravu organiziraju Savez udruga Klubtura, Operacija grad i Mreža društveno-kulturnih centara DKC-HR.

Događanje se održava sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

Raprava se možete pratiti i putem Facebook live-a na: https://www.facebook.com/ClubtureNetwork

RSS 2.0 | trackback