SPLIT PRIDE 2024

Objavio admin, 18/06/2024, pod: REAKCIJA

U subotu, 6. srpnja 2024. održat će se 13. po redu splitska Povorka ponosa ili Pride.

Okupljanje sudionika počinje u 17:00 sati u Đardinu, a sama povorka kreće u 18:00 sati. Povorka prolazi uobičajenom rutom kroz centar grada (Ulica kralja Tomislava, Marmontova, Ilićev prolaz, Pjaca, Voćni trg, Riva, Hrvojeva ulica). Povratak u Đardin očekuje se oko 19:00 sati nakon čega slijedi zabavno glazbeni program do 23:30.

Kao što je Split Pride najavio, ove godine kampanja Pridea će se baviti bivanjem u javnom prostoru. Za LGBTIQ+ osobe boravak na ulicama, u školi i u ostalim javnim institucijama nosi poseban set problema.

“Izlazak u javni prostor za nas znači stalno osluškivanje razine do koje možemo biti opušteni ili oprezni. Je li naša pojava u skladu s normama društva? Hoćemo li izgledom i/ili ponašanjem privući neželjenu pozornost nekoga tko će si dati za pravo da nam pametuje ili bude nasilan? Sluša li nas netko? Kada je u redu da se držimo za ruke, a kada nije?

Teško je pretvarati se da si nešto što nisi. A i zašto bismo to radili. Izražavanje identiteta je važno radi osjećaja slobode, ali i povezivanja s drugima i osjećaja pripadanja. Osjećaj sigurnosti i pripadanja su osnovne ljudske potrebe. Zbog toga LGBTIQ+ osobe svjesno ili nesvjesno biraju prostore i putanje svog kretanja ovisno o tome koliko se tamo osjećaju sigurno. Poanta je da bi se trebali osjećati sigurno u svim javnim prostorima. Zato ćemo i ove godine, u subotu 6.7., izaći na ulice i zajedno širiti prostore slobode.” – poručuju organizatori.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback