Točkanje // co-teaching Irma Unušić i Koraljka Begović

Objavio admin, 26/05/2023, pod: BETON KINO, EDUKACIJA, TIRAMOLA

U sklopu prvog polugodišta programa Mala škola suvremenog plesa, održat će se radionica Točkanje pod vodstvom članica Nomadske plesne akademije Hrvatska, Koraljke Begović i Irme Unušić. Radionica će se održat 4. lipnja 2023. u dvorani Beton kino od 9 do 13:30 sati.

Radionica je namijenjena izvedbenim umjetnicima, plesačima i svim zinteresiranima bez obzira na prethodno iskustvo.

“TOČKANJE” je metoda istraživanja pokreta koju je razvila Aleksandra Janeva Imfeld. Metoda je to koja prepoznaje i nastoji izbjegavati uobičajenu organizaciju, ritam, navike i slijed naše improvizacije te tako iznova pokreće tijelo na neočekivan način. Tijelo se koristi kao prostor, a „točka“ kao njezin „autor“ unutar tog praznog prostora.

Radi se na istraživanju jednostavnih ideja o promjeni fokusa iz dijelova tijela kao onih iz kojih kreće pokret, do onih preciznih točki koje se nalaze bilo gdje unutar tijela koje zaista iniciraju taj isti pokret. Koriste se razne vježbe koje služe za stjecanje povjerenja za donošenje odluka o točnom trenutku. Fokus je na promatranju donesenih odluka, komponiranju i odlučivanju o tome što slijedi, ne promatrajući pritom ništa kao pogrešnu odluku. Ključan doprinos daljnjim impulsima jest razumijevanje vrlo brzog aller-retoura, odnosno odnosa između odluka koje tijelo donese i povratne informacije koju nam ono šalje.

KORALJKA BEGOVIĆ plesna je umjetnica i joga učiteljica bazirana u Zagrebu. Djeluje kao autorica, izvođačica, koreografkinja i pedagoginja, a educirala se u Hrvatskoj i inozemstvu. 2016. godine završila je MA studij suvremene plesne izvedbe na Sveučilištu u Limericku, a nakon povratka u Hrvatsku fokusirala se na razvoj autorskog rada uz što nastavlja surađivati s brojnim domaćim i inozemnim koreografima i dramaturzima. Samo neki od njih su: Ana Kreitmeyer, Matija Ferlin, Goran Ferčec, Aleksandra Janeva Imfeld, Jasmina Založnik, Nikolina Rafaj, Petra Hrašćanec, Saša Božić, Jasna L. Vinovrški, Mila Pavičević, Sabina Perry, Naomi Brand, Bruno Isaković… Njezini radovi prikazivani su u Hrvatskoj i Europi. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i UPUH-a, a redovito surađuje s Nomadskom plesnom Akademijom, ekscenom, UO 21:21 i HIPP-om. Završila je BA studij predškolskog odgoja u Zagrebu te Kulturnu komunikologiju u Zadru, a od 2007. do 2021. je bila aktivna kreativna producentica te surađivala s brojnim organizacijama u polju filmske i plesne umjetnosti. Posljednjih 12 godina redovito vodi individualne i grupne satove joge.

IRMA UNUŠIĆ (1989.) je plesna umjetnica koja radi kao izvođačica, koreografkinja, plesna pedagoginja, producentica i organizatorica u polju suvremene plesne umjetnosti. Njezin glavni fokus je stvaranje suvremenih plesnih djela za mladu publiku pri čemu se posebno zanima za pomicanje granica onoga kako predstava za djecu i mlade može izgledati. Pokrenula je umjetničku organizaciju SHOOMA unutar koje djeluje kao umjetnička voditeljica, sukreatorica projekata za mladu publiku, uključujući i one koji potiču razvoj publike. Osim područja rada za mladu publiku niz godina surađuje s DIVERT kolektivom i Nomadskom plesnom akademijom Hrvatska. Studirala je predškolski odgoj i kulturnu antropologiju te su se ta znanja uvelike ispreplela u njezinom umjetničkom radu.

Prijave na radionicu: plesnaudrugatiramola@gmail.com

Cijena radionice: 30 eura (15 eura za članove izvedbenih strukovnih organizacija, članove p.u. Tiramola, srednjoškolce, studente i umirovljenike te one koji pohađaju radionice cijelog polugodišta MŠSP).

RSS 2.0 | trackback