U kvadrat: Uvod u eksperimentalni film – Boris Poljak

Objavio admin, 02/03/2022, pod: FILM, KINO KLUB SPLIT, KINO KLUB SPLIT

Diskurzivni program U kvadrat ponovo kreće u ožujku. Program će se održavati četvrkom u 20 sati, a njegovo jubilarno izdanje u 2022. održat će se 03. ožujka s početkom u 20 sati u prostoru Kino kluba Split u Domu mladih (Ulica slobode 28, Split).

Predstojeći ožujak za klub je poseban jer će dvadeset i sedmog u mjesecu navršiti punih sedamdeset godina postojanja. Tim povodom ovogodišnji će programi obilježavati obljetnicu i na različite načine približavati djelovanje kluba kroz sedam dekada postojanja s fokusom na umjetnički, alternativni, autorski film i avangardu.

Prva tri izdanja programa posvećena su Uvodu u eksperimentalni film. Posjetitelje će s teorijom i primjerima o početcima eksperimentalnog filma, pa sve do suvremenih praksi u Hrvatskoj i svijetu upoznati renomirani splitski snimatelj, redatelj i dugogodišnji član kluba, Boris Poljak. Posjetitelji će moći pogledati klasike svjetskog eksperimentalnog filma, upoznati se s domaćom produkcijom i sudjelovati u diskusijama, te se upoznati s radom kluba i kako mu se priključiti.

Istovremeno, ova su predavanja uvertira u radionicu eksperimentalnog filma koju će Boris održati na ljeto, ali i dobra priprema za niz drugih praktičnih radionica koje planiramo u narednom periodu, a čiji će cilj biti probuditi radoznalost polaznika u istraživanju alternativnih filmskih i video izričaja.

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja potrebna prijava putem online obrasca.

Boris Poljak rođen je 1959. godine u Splitu, gdje je završio gimnaziju i studirao pravo. U Kino klubu Split od 1978. sudjeluje u realizaciji desetak neprofesionalnih filmova kao snimatelj ili autor. Od 1988. profesionalno se bavi filmom. Kao direktor fotografije snima preko pedeset kratkometražnih (dokumentarnih i eksperimentalnih) filmova te tri dugometražna igrana filma i nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova. U svojstvu redatelja snima sedam filmova od kojih su tri u koautorstvu s Damirom Čučićem. Dugogodišnji je član Kino kluba Split i Hrvatskog filmskog saveza. Voditelj je mnogih snimateljskih radionica (Medijska škola „Ante Peterlić“, Kino klub Split itd.) Nagrađen je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su najznačajnije nagrade u Nyonu i Karlovym Varyma i Oberhausenu. Živi i radi u Splitu.

Više detalja o pojedinim programima i predavačima možete pronaći na stranicama Kino kluba Split ili poslati upit na produkcija@kinoklubsplit.hr.

Programom U kvadrat usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

RSS 2.0 | trackback