INCLUDE festival – prvi inkluzivni festival u Splitu

Objavio admin, 05/04/2023, pod: BETON KINO, EDUKACIJA, IZVEDBENI PROGRAM, MALA SCENA, PLATO, TIRAMOLA

INCLUDE festival je inkluzivni festival u sklopu kojeg će se u pet dana, od 27. do 30. travnja 2023., prikazati dvije inkluzivne plesne predstave, održati pet različitih inkluzivnih radionica suvremenog plesa, suvremenog cirkusa i art terapije te održati dva književna susreta. Namijenjen je djeci, mladima i odraslima s različitim vrstama tjelesnog invaliditeta, oštećenjima vida, sluha, različitim poteškoćama u glasovno-govornoj komunikaciji, intelektualnim poteškoćama, ali i za one bez ikakvih teškoća.

Program će se održati u Domu mladih Split, u dvoranama Mala scena i Beton Kino. Svi oni koje zanima suvremeni ples, cirkuske vještine, art terapija ili književnost dobrodošli su na festival. Sve što treba je rezervirati svoje mjesto na vrijeme jer je broj mjesta na radionicama i predstavama ograničen.

Prijave se vrše putem online obrazaca:

Prijavnica – DJECA I MLADI

Prijavnica – ODRASLI

Prijave su otvorene od 2.4. do 24.4.2023, a sve dodoatne informacije možete dobiti putem maila plesnaudrugatiramola@gmail.com ili putem Facebook stranice eventa.

Festival će se održati od 27. do 30. travnja, a 24. travnja je najavni dan festivala koji otvara slijepa književnica Mirjana Mrkela, koja iza sebe ima cijeli niz knjiga za djecu i odrasle, a ovjenčana je i nagradom “Grigor Vitez” za dječje knjige “Dragi Olivere” i “Bob, bobić, mahuna”. Ona je ujedno i autorica pjesme “Kozonoga” po kojoj su Lada Petrovski Ternovšek i Sanja Grgina napravile predstavu za slijepe i slabovidne osobe, a izvest će je istog dana. Predstava je koncipirana na način da se igra za jednu do tri osobe istovremeno u trajanju od 7 minuta, nakon čega predstava igra ispočetka za drugu/e osobe.

Festivalski program započinje u četvrtak 27. travnja inkluzivnom radionicom cirkuskih vještina koju će voditi Jozica Javorčić iz Cirkus kolektiva, a namijenjena je djeci i mladima koji se žele okušati u plesu na svili, žongliranju i slično.

U petak i subotu stiže nam diplomirana art terapeutica Magdalena Rubeša iz udruge HART koja će provesti dvije radionice art terapije, jednu temeljenu na drama terapiji za djecu pod nazivom “Obojimo osjećaje” i drugu temeljenu na plesnoj terapiji za odrasle pod nazivom ”Sve boje stresa”. U subotu 29.4. u 12.15 sati, nakon art terapijske radionice za djecu gostovat će Jurica Milin, momak s Down sindromom, koji je nakon niza sportskih uspjeha, napisao i knjigu “Živite zajedno i sretno”, a u tome mu je pomogla upravo art terapeutica Magdalena Rubeša.

Svjetski dan plesa koji se održava 29.4. proslavit ćemo , kako drugačije, nego plesom i pokretom. U dvorani Mala scena u 18 sati, igrat će predstava “SRAZ” plesne grupe Magija iz Rijeke. Autorica predstave je Martina Rukavina, a izvođačice i koautorice Sanja Polić i Marija Maksimović. Istog dana, u 16 sat, održat će se i inkluzivna plesna radionicu za djecu koju će voditi Martina Rukavina.

Inkluzivnu plesnu radionicu za odrasle osobe koja se temelje na somatskim tehnikama, improvizaciji i DanceAbility metodi, vodit će članica Divert kolektiva, plesačica i edukacijska rehabilitatorica Mia Kevo a održat će se u nedjelju 30.4. u 10 sati. Obje plesne radionice ne zahtijevaju prethodno plesno iskustvo te su temeljene na prirodnom pokretu i prilagođavaju se sposobnostima pojedinaca unutar grupe.

Zatvaranje festivala odvijat će se na platou Doma mladih na kojem će se održati Plesnjak svih polaznika i prolaznika, a svirat će band iznenađenja. Također će se moći pogledati radove koji su nastali na radionicama art terapije.

PROGRAM

NAJAVA FESTIVALA – INTRO DAN
Ponedjeljak 24.4.2023.
Dvorana Beton Kino, 17 -17.45 sati
Botanika i tropjesma – razgovor s književnicom Mirjanom Mrkela

Dvorana Beton Kino, 18 sati
KOZONOGA – interaktivna predstava za slijepe i slabovidne
(Lada Petrovski Ternovšek i Sanja Grgina)

FESTIVALSKI PROGRAM
Četvrtak 27.4.2023.
Dvorana Mala scena, 17 – 19 sati
Inkluzivna radionica cirkuskih vještina za djecu i mlade
voditeljica Jozica Javorčić (Cirkus kolektiv)

Petak 28.4.2023.
Dvorana Beton Kino, 17 -19 sati
Sve boje stresa – radionica art terapije s elementima terapije plesom i pokretom za odrasle
voditeljica Magdalena Rubeša, univ.spec.art.therap. (udruga HART)

Subota 29.4.2023.
Dvorana Beton Kino, 10 -12 sati
Obojimo osjećaje – radionica art terapije s elementima drama terapije za djecu i mlade
voditeljica Magdalena Rubeša, univ.spec.art.therap. (udruga HART)

Dvorana Beton Kino, 12.15 -13 sati
Živite zajedno i sretno – predstavljanje knjige Jurice Milina

Dvorana Beton Kino, 16-17:30 sati
Inkluzivna radionica suvremenog plesa za djecu
voditeljica Martina Rukavina (plesna grupa Magija)

Dvorana Mala scena, 18:30 sati
SRAZ – inkluzivna plesna predstava
Plesna grupa Magija, Rijeka

Nedjelja 30.4.2023.
Dvorana Beton Kino, 10-12 sati
Inkluzivna radionica suvremenog plesa za odrasle
voditeljica Mia Kevo (Divert kolektiv)

Plato Doma mladih. 17 sati – ZATVARANJE FESTIVALA
Plesnjak
Izložba radova nastalih na radionicama art terapije

ULAZ SLOBODAN


Produkcija: plesna udruga Tiramola
Partneri: Multimedijalni kulturni centar Split, Platforma Doma mladih, Cirkus Kolektiv, Hrvatska udruga za art terapiju – HART, udruga Divert kolektiv i plesna grupa Magija
Producentica: Nikolina Dolfić Tomić
Programska voditeljica: Lucija Zalović
Vizual: Mišo Komenda
Tehnička podrška: Jakov Leskur
Fotografkinja:- Damira Kalajžić
Snimatelj: Hrvoje Jadrić
Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova, Grad Split
Medijski pokrovitelj: Dalmacija danas
Donator: Prirodna izvorska voda Cetina – Naturalis d.o.o.

RSS 2.0 | trackback