Isprintane 3D figurice na DIGI radionicama

Objavio admin, 12/10/2021, pod: EDUKACIJA, MKC, PLATFORMA DOMA MLADIH

Prošli mjesec u sklopu projekta Dan po dan – mladi u kulturi online održao se treći ciklus DIGI radionica na temu 3D printanja. Radionice su se kao i do sada provodile online, a vodio ih je Milivoj Popović kojeg ste imali priliku upoznati na prethodnom ciklusu DIGI radionica o izradi digitalne skulpture u ZBrush računalnom programu.

Poznavanje ZBrush programa neophodno je kako bi se digitalna skulptura pripremila za 3D printanje. Stoga je za sudjelovanje na radionici bilo potrebno osnovno poznavanje korištenja ZBrush programa. Danas postoje različite metode 3D printanja, a neke od njih su: FDM, SLA, lasersko centriranje i Poly Jet. Postoje još neke metode, ali ove četiri se najčešće koriste, odnosno najrasprostranjenije su.

Mi smo se na DIGI radionicama koristili SLA – stereo lithography printer tehnologijom uz pomoć koje smo isprintali figuricu prethodno dizajniranu u ZBrush računalnom programu. SLA printer radi po principu ultraljubičastog svjetla uronjenog u bazen fotoreaktivne smole. Svaka smola tretirana svijetlom učvršćuje se i formira linije odnosno oblike objekta koji se printa. Priprema i printanje 3D figurice trajali su 4 dana, a rezultat pogledajte u galeriji na kraju teksta.

3D printeri koji rade po principu SLA tehnologije mogu kreirati puno detaljnije oblike nego što to može recimo FDM printer. Želite li znati više o ostalim tehnologijama 3D printanja pogledajte video:

Krajem ovog mjeseca očekuje nas zadnji ciklus DIGI radionica na kojem ćete imati priliku naučiti kako izraditi originalnu društvenu igru uz korištenje tehnologije proširene stvarnosti. Radionice će voditi Veljko Popović, a sudjelovati mogu svi mladi do 25 godina. Prijave na sve radionice su obavezne, a zaprimaju se putem online obrasca.

Datumi održavanja DIGI radionica – proširena stvarnost:
26. listopada – 10 do 13 sati
29. listopada – 10 do 13 sati
2. studenog – 10 do 13 sati
5. studenog – 10 do 13 sati
9. studenog – 10 do 13 sati

 

__
Projekt Dan po dan – mladi u kulturi online sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Platforme Doma mladih.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback