Jelena Vujović : “Jedan sekund traje dugo” (wip)

Objavio admin, 06/06/2023, pod: CIRKUS KOLEKTIV, IZVEDBENI PROGRAM, MALA SCENA

Udruga Cirkus Kolektiv u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže ugošćuje umjetnicu Jelenu Vujović na rezidencijalnom boravku s projektom “Jedan sekund traje dugo”. Prezentacija istoimenog rada u nastajanju (wip) održat će se na Maloj sceni Doma mladih u Splitu u srijedu 14.6.2023. u 19 sati.

ULAZ > besplatan!

O PREDSTAVI:
“Jedan sekund traje dugo” se bavi istraživanjem pada. Zadovoljstvom, strahom i slobodom koju nestabilnost slobodnog pada izaziva. Preispituje odnos između gravitacije, povjerenja, kontrole, balansa, namjere, izdržljivosti, nestabilnosti, humora, iscrpljenosti i zadovoljstva kroz jednostavan čin padanja. Kako jukstapozicija ovih elemenata može uticati na našu percepciju pada?

Za svoj projekt Jelena navodi: “Želim istražiti moguće načine padanja, kako na njih gledamo i kako ih doživljavamo. Koristeći tijelo kao glavni instrument, svoj izraz pronalazim između akrobatike, plesa, stoja na rukama i kontorcionizma. Igra između gravitacije, kontrole i (manjka) balansa čine srž ovog istraživanja. Pad simbolizira teškoću, u kojoj se nerijetko prepuštamo destruktivnosti. Kakvu ulogu balans i kontrola imaju u padu? Koje mjesto zauzimaju suosjećanje i nježnost prema sebi i drugima? Pad je često slučajan i komičan. Kroz igru povjerenja sa samom sobom želim pronaći mjesto za humor i nesigurnost.”

Do sada projekt je dobio nekoliko rezidencijalnih potpora u 2023.: Kulturna stanica Barka, Novi Sad, Srbija i Mediteranski plesni centar, Svetivinčenat, Hrvatska.

BIOGRAFIJA:
Jelena Vujović rođena je 1996. u Novom Sadu. Nakon višegodišnjeg iskustva u ritmičkoj gimnastici, kao takmičarka i trener, okreće se suvremenom cirkusu. Ubrzo se usmjerava na akro-ples koji samostalno istražuje kroz različite forme: capoeira-u, suvremeni ples, break dance, chi- gong, Feldenkrais metodu.

Godinu 2021./22. provodi u školi cirkusa „Flic“ u Torinu, gdje usavršava akro-ples kao glavnu disciplinu. Uslijed povrede leđa, svoj finalni projekta „Gregory“ posvećuje istraživanju tenzije i granica unutar tijela.

Pohađala je radionice cirkuske pedagogije u Italiji i Rumunijskoj, a u Novom Sadu, trenira, nastupa i radi kao cirkuski pedagog na razvoju suvremenog cirkusa u okviru škole cirkusa za djecu „Cirkoneo“. Bila je dio mnogobrojnih cirkuskih projekata i izvedbi u Srbiji i regiji, među kojima su BETA cirkus, “Pokretnica” – festival suvremenog plesa, radionice “Cirkobalkana”-e, itd.

Paralelno s cirkusom, diplomirala je arhitekturu i urbanizam u Novom Sadu. Kroz završni rad predstavila je utopijski cirkuski kompleks, kao odgovor na nedostatak prostora za bavljenje suvremenim cirkusom u Srbiji. Svoje slobodno vrijeme posvećuje ilustriranju.

_
CIRKUSKA REZIDENCIJALNA MREŽA je projekt umrežavanja cirkuskih organizacija na razini Hrvatske, u cilju pružanja potpore cirkuskoj produkciji koja nastaje u lokalnom kontekstu jugoistočne Europe.

Putem otvorenog natječaja udruge Cirkus Kolektiv i ROOM 100 iz Splita, Cirkorama iz Zagreba, Prostor Plus iz Rijeke, Čarobnjakov šešir iz Pule, K.V.A.R.K. iz Križevaca i Kućni kolektiv iz Klanjca otvaraju svoje prostore za umjetničke rezidencije regionalnih cirkuskih umjetnika.
Odabiru se umjetnici, umjetnice i kolektivi suvremenog cirkusa i srodnih izvedbenih umjetnosti za rezidencijalnu potporu koja osigurava prostor za rad, organizaciju work-in-progress izvedbe ili gotove produkcije, potrebne tehničke uvjete na izvedbi te medijsku vidljivost.

Projekt je namijenjen prvenstveno za regionalne cirkuske umjetnike i otvoren je za sve plesne, glumačke, novomedijske i interdisciplinarne ideje i radove u nastajanju. Na kraju svake održane rezidencije umjetnici izvode javnu prezentaciju rada u nastajanju te dobiju priliku razgovarati s publikom o prezentiranom radu.

Cirkuska rezidencijalna mreža u 2023. godini dio je projekta Nacionalne cirkuske platforme koja se provodi uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, a sufinancirana je i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

RSS 2.0 | trackback