Krovna tema: Mirko Petrić i Inga Tomić-Koludrović

Objavio admin, 29/09/2023, pod: KLFM, MKC, OKRUGLI STOL, RAZRED

Serija moderiranih polemika “Krovna tema” u suradnji Multimedijalnog kulturnog centra Split i community radija KLFM nakon ljetne pauze vraća se u Dom mladih Split.

Gosti novog izdanja Krovne teme su prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović i mr. sc. Mirko Petrić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Split, koji su vodili istraživanje za Hrvatsku u okviru projekta INVENT i koji će predstaviti rezultate rezultate ovog, dosad najopsežnijeg, istraživanja o sudjelovanju u kulturi u Hrvatskoj, u ponedjeljak, 9. listopada 2023. s početkom u 18:30 u Razredu Doma mladih.

Naime, rezultati velikog europskog istraživanja provedenog u okviru projekta INVENT (Horizon 2020), pokazuju kako je posjećenost umjetničkih priredbi u Hrvatskoj najmanja od svih istraživanih zemalja, dok smo pri samom vrhu u sudjelovanju u trivijalnim online sadržajima, poput praćenja influencera ili slavnih osoba. Pokazalo se također da u Hrvatskoj, ali i u Europi, postoje velike razlike u mogućnostima pristupa kulturnim sadržajima s obzirom na stariju ili mlađu dob, muški ili ženski spol, stupanj obrazovanja i mjesto stanovanja.

Kakve su razlike u sudjelovanju u kulturi u Hrvatskoj u odnosu na druge europske zemlje? Koje nejednakosti utječu na to tko može posjećivati kulturne priredbe i samostalno stvarati kulturne sadržaje, a tko ne? Kakve bi mjere trebala poduzeti kulturna politika da se poboljša stanje u kulturnim aktivnostima u kojima zaostajemo za drugim zemljama?

Ovo su tek neka od pitanja na koje će se Tomić-Koludrović i Petrić osvrnuti u svom izlaganju, nakon kojeg će uslijediti rasprava koju će moderirati Kristina Tešija i Dario Dunatov, a u kojoj će moći sudjelovati i publika svojim komentarima i pitanjima.

RSS 2.0 | trackback