Mala škola suvremenog plesa u travnju

Objavio admin, 06/04/2021, pod: EDUKACIJA, TIRAMOLA

U sklopu „Male škole suvremenog plesa“ u travnju će se održati dvije radionice na temu suvremenih plesnih tehnika koje će voditi plesne pedagoginje, koreografkinje i plesačice Josipa Štulić i Filipa Bavčević.

Nakon uvodnih radionica „Teorija iz prakse, praksa u teoriji“ Ive Nerine Sibile i „Uvod u Release tehniku“ Kristine Lovrić, u travnju slijede radionice dviju Zadranki, Josipe Štulić i Filipe Bavčević koje će vas uvesti u osnove suvremene plesne tehnike. Obje plesne pedagoginje, koreografkinje i plesačice mogli ste vidjeti u predstavi „Gozd-dance macabre“ Zadarskog plesnog ansambla, koji je u Splitu gostovao u rujnu prošle godine na poziv plesne udruge „Tiramola“.

Josipa Štulić je na redu 10. i 11.4., a Filipa Bavčević stiže vikend nakon, 17. i 18.4. Obje radionice odvijat će se za vikend, u subotu od 15:30 do 18:30 sati, a u nedjelju od 10 do 13 sati. Prva radionica će se održati na otvorenom, na platou Doma mladih, a druga u Beton Kinu Doma mladih ili u drugom većem prostoru, ovisno o epidemiološkim mjerama. UPDATE Radionica suvremenih plesnih tehnika 2 održat će se na platou Doma mladih u subotu od 15:30 do 18:30 i nedjelju od 10:00 do 13:00.

JOSIPA ŠTULIĆ je koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja, koja posljednjih godina svoj umjetnički rad bazira u rodnom Zadru. Nakon završenog studija plesa u Austriji na Salzburg Experimental Academy of Dance sudjeluje u brojnim predstavama i projektima u Hrvatskoj i inozemstvu; Hit the Boom & More than naked – Doris Uhlich, the _beatles – Saša Božić i Petra Hrašćanec, Crtač – BADco., Utopija produženog sada i ovdje, Dom – Sonja Pregrad, High Spirits – Martina Granić, Razlikovanja –Irma Omerzo, Bodies in urban spaces – Will Dorner, Gozd – Matea Bilosnić.
Trenutno djelovanje veže uz Zadarski plesni ansambl gdje je angažirana u plesnim predstavama, umjetničkim videima, zatim kao korograf i plesni pedagog. Autorica je projekta Radionice plesa i pokreta za ne-plesače te zadarskog Flashmoba. Od vlastitih autorskih radova izdvaja This is not a love song i 1,2,3,4! gdje osim pokreta koristi glas i tekst. Radi sa lokalnim video umjetnicima te često staje ispred kamere kao izvođač i sukreator.
Predaje yogu nakon završene obuke u Zagrebu. Prvostupnica je politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Radionica suvremenih plesnih tehnika 1: Sat se sastoji od osvještavanja funkcionalnosti tijela i dubokih struktura koje vode u pokret i prethode mu. Fokus je na istraživanju pokreta i uživanju u njemu. Baza sata je serija vježbi koje se izvode detaljno i analitički, raznih tema i intenziteta, kako bi dovele do pročišćenog i redefiniranog pokreta. Pomoću improvizacijskih zadataka ili fiksiranih plesnih kombinacija tijelo plesača ide ka akumulaciji novih obrazaca kretanja. Koristi se znanje koje imamo, kako bi kroz poznate strukture došli do novih, specifičnih svakom polazniku pojedinačno. Radionica je namijenjena neplesačima i početnicima.

FILIPA BAVČEVIĆ diplomirala je 2014. godine na plesnoj akademiji u Salzburgu (S AD). Stečenu naobrazbu obogaćuje kroz radionice suvremenog plesa te radeći kao plesačica, pedagoginja i koreografkinja Zadarskog plesnog ansambla, čija je članica od 2007. godine. Trenutno živi i radi na relaciji Zadar – Zagreb, a od završetka akademije sudjeluje u različitim projektima surađujući sa: Simone Forti, Davidom Hernandezom, Jozefom Frucekom, Lidnom Kapetaneom, Sanjom Petrovski, Ladom Petrovski Ternovšek, Petrom Hrašdanec, Sašom Božidem, Marjanom Krajač, Robertom Milevoj, osipom Štulid, Mijom Zalukar, Mateom Bilosnid, Martinom Granid, elenom Remetin i drugima. Predstave izvodi u Hrvatskoj i inozemstvu, a među značajnijim lokacijama izdvaja: Vitl ckeCentre for Performing Arts u Švedskoj, York Theatre Royale, Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu, Muzej moderne umjetnosti u Salzburgu, Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, Dane Suvremenog Plesa u Varaždinu, Platformu.hr, Monoplay – festival sola u Zadru, Izlog suvremenog zvuka u Zagrebu i UKREP festival u Ljubljani. Povremeno predaje suvremene plesne tehnike, improvizaciju i balet. Članica je Zadarskog plesnog ansambla od 2007. godine. Od 2016. do 2018. djeluje kao asistent na Plesnom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Radionica suvremenih plesnih tehnika 2: Tijekom zagrijavanja pozornost je na pravilnoj posturi i funkcionalnosti pri kretanju kroz aktivaciju ili opuštanje željenih mišića ili mišićnih skupina, u svrhu prevencije ozljeda. Nadalje, raditi će se na prijenosu težine i načinima na koje se pokret provodi kroz tijelo kao posljedice igranja s težinom tijela, bilo kroz odguravanje od poda ili projiciranje različitih dijelova tijela u prostor (zamah, posezanje, opuštanje). Cilj je postizanje uzemljenog, mekanog, ali aktivnog, odnosno reaktivnog tijela. Posežući daleko u prostor, prigrlit ćemo mogući pad iz kojeg ćemo onda pronalaziti različite izlaze i nastavke kretanja. Glavne okosnice radionice bit će efikasnost i bogaćenje plesnog vokabulara, prilagođeno pojedincu. Tijekom cijelog treninga obraća se pozornost i na svijest o grupi i kompoziciji koju ona stvara unutar prostora u kojem se nalazi. Radionica je namijenjena početnicima.

„Malu školu suvremenog plesa“ organizira plesna udruga Tiramola, uz partnerstvo s Multimedijalnim kulturnim centrom Split te uz financijsku potporu Zaklada Kultura nova i Ministarstva kulture i medija RH.

Prijave na radionicu su putem maila: plesnaudrugatiramola@gmail.com te na brojeve mobitela 091 796 9864 (Lucija) ili 091 781 9243 (Nikolina). Sve odatne informacije pratite objave na Facebook stranici udruge Tiramola.

Radionice se održavaju uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Josipa Štulić (privatni album)

Filipa Bavčević (foto: Matija Kralj)

RSS 2.0 | trackback