Mala škola suvremenog plesa

Objavio admin, 03/03/2021, pod: BETON KINO, TIRAMOLA

Plesna udruga “Tiramola” predstavlja “Malu školu suvremenog plesa” nastalu kao pilot projekt, iz izvornog ciklusa radionica platforme “Merge in motion” spojenog sa intenzivnim tjednom. Otklon koji se desio je pomno isplaniran program radionica koji će se održavati tijekom cijele godine. Cilj programa je pripremiti polaznike za intenzivni tjedan na kojem se “podiže ljestvica”, stavljajući naglasak na naprednije korištenje praksi suvremenog plesa. Nudi širinu i jasno definiran “kurikulum”, te daje mogućnost drugim plesačima “na sceni”, ali i ne plesačima; da prošire svoj plesni vokabular i prodube znanje.

“Školska godina” starta u ožujku 2021. godine s dvije radionice.

TEORIJA I PRAKSA SUVREMENOG PLESA, 11. i 12.03., Beton kino, Dom mladih

Ova teorijsko-praktična radionica o suvremenom plesu osmišljena je kako bi zainteresiranoj publici omogućila informativan i dinamičan susret s osnovnim pojmovima suvremenog plesa 20. i 21 stoljeća. Sastoji se od dvije sesije u kojima se kroz seriju video isječaka, diskusija i bilješki o viđenom prolazi kroz neke od najznačajnijih pojava i figura modernog i suvremenog plesa u Europi i Americi. Praktični dio sastoji se od demonstracija plesnih tehnika i koreografskih strategija, uz zajednički pokušaj ulaska u tjelesnu i plesačku stranu onoga što gledamo.

Radionicu će držati plesna umjetnica, edukatorica, publicistiknja, te umjetnička voditeljica i producentica inkluzivnog plesnog kolektiva “Divert”, Iva Nerina Sibila.

Za radionicu nije potrebno nikakvo plesno iskustvo, nego samo interes i znatiželja.

UVOD U RELEASE TEHNIKU, 27. i 28.03., Beton kino, Dom mladih

Radionica je utemeljena na Release plesnoj tehnici, koja je tek alat u procesu analitičkog razmišljanja o kvaliteti pokreta, njegovoj strukturi, artikulaciji, izražajnosti i nadasve izvorištu. Kroz zajedničko (po)kretanje i stvaranje u zadanoj plesnoj kompoziciji, koja je u ovom slučaju u svojstvu vježbe, pozabaviti ćete se i poigrati s pojmovima poput uzajamnog odnosa, kontrasta, opozicije, suspenzije, teksture, dinamike i sl. Struktura radionice uključuje standardno opuštanje, zagrijavanje, tehnički dio kao i onaj nešto kreativniji, kada će svatko od polaznika imati priliku oblikovati kratku kompoziciju i iznad svega, uživati u stvaranju.

Radionicu će držati plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja Kristina Lovrić, koja svoj pedagoški rad bazira na suvremenim plesnim tehnikama, s naglaskom na Release tehnici, Bartenieff principima i BMC‑u (Body Mind Centering). Preokupacija su joj teorija i filozofija plesa.

Radionica je namijenjena početnicima.

________

Merge in motion je platforma koja je prvenstveno nastala iz potrebe za edukacijom plesača, plesnih pedagoga, koreografa, performera, glumaca i ostalih umjetnika i zainteresiranih pojedinaca za usavršavanje, istraživanje i učenje suvremeno plesno i izvedbenih praksi na području grada Splita. U samom začetku ideje, program platforme se sastojao od dva dijela: 1) ciklusi radionica i 2) intensive week. Od pokretanja MiM‑a do danas održano je 8 plesnih radionica, koje su vodile: Sunčica Bandić, Kristina Lovrić, Nataša Pavlov, Sara Pavić, Rina Kotur i Marija Ščekić. Procjenjuje se da je radionice pohađalo oko 90 sudionika. U sljedećoj godini, širenjem same platforme pokazala se želja za svojevrsnim otklonom te unaprijeđenjem platforme s Malom školom suvremenog plesa.

________

Više detalja i cjenik pojedinačnih radionica, paketa radionica i kompletnog programa Male škole suvremenog plesa potražite na Facebook stranici plesne udruge “Tiramola”.

Za više informacija općenito, možete se javiti na brojeve: 091 796 9864 (Voditeljica programskih aktivnosti, Lucija) ili 091 781 9243 (predsjednica udruge, Nikolina).

RSS 2.0 | trackback