Neoliberalna fantazija o samoodrživosti kulture / predavanje i rasprava

Objavio admin, 29/01/2024, pod: KLFM, MKC, OKRUGLI STOL, RAZRED

U srijedu, 7. veljače 2024., s početkom u 18:30 u Razredu Doma mladih Split (Ulica slobode 28, južni ulaz, 3. kat) mr. sc. Mirko Petrić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – područni centar Split održat će predavanje “Neoliberalna fantazija o samoodrživosti kulture” nakon kojeg će uslijediti diskusija na kojoj će se Petriću pridružiti sociologinje prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović i mag. soc. Blanka Čop.

U recentnoj studiji slučaja o MAC VAL-u Vitry-sur-Seine, prvom muzeju suvremene umjetnosti u Francuskoj otvorenom u radničkom predgrađu, sociolog Philippe Bonnet spominje „neoliberalnu fantaziju o samoodrživosti kulture“ kao jednu od aktualnih prijetnji ostvarivanju izvorne misije te ustanove.

Svrha ovog predavanja mr. sc. Mirka Petrića (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – područni centar Split) jest pobliže objasniti što navedeni izraz znači i kakve posljedice spomenuta neoliberalna fantazija ima na razvoj kulture i kulturne politike, osobito u zemljama postsocijalističke Europe, u koje se ubraja i Hrvatska.

Naime, u vremenu u kojem i službeni dokumenti Europske komisije pokušavaju afirmirati društvene vrijednosti kulture, u tim se zemljama često i dalje ponavljaju već više od tri desetljeća stare formule o potrebi da se kultura samofinancira i okrene u prvom redu poduzetničkim vrijednostima.

Nakon uvodnog predavanja, koje uključuje prikaz razvoja kulturne politike od međuratnog razdoblja do danas te razmatra (ne)uspješnost neoliberalnog pristupa u osiguravanju kulturnog i društvenog razvoja, uslijedit će kraća diskusija sa sociologinjama, prof. dr. sc. Ingom Tomić-Koludrović i Blankom Čop, mag soc., te rasprava s publikom o temi.

Moderatori razgovora su Kristina Tešija i Dario Dunatov.

Za one koji se ne mogu pridružiti u Razredu, snimka razgovora bit će dostupna za naknadno preslušavanje u arhivi community radija KLFM.

_

Događanje se odvija u sklopu programa “Krovna tema” koji provodi Multimedijalni kulturni centar Split u suradnji s community radijem KLFM. Program “Krovna tema” ima za cilj upoznati javnost s temama iz kulture, umjetnosti i lokalne politike njegujući kulturu dijaloga kroz razgovor s relevantnim akterima. Program će obuhvatiti seriju od ukupno šest moderiranih polemika otvorenih za javnost tijekom proljeća i jeseni 2024., a vodit će ih Dario Dunatov i Kristina Tešija, nezavisni novinari u kulturi i radijski urednici na KLFM-u. Program je podržan sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita.

RSS 2.0 | trackback