NMG@PRAKTIKA_Glorija Lizde: Postajanje: Mitovi o ženskosti

Objavio admin, 20/10/2021, pod: GALERIJA KLUBA KOCKA, IZLOŽBA, MAVENA

U ponedjeljak, 25. listopada 2021., u 20h udruga Mavena – 36 njezinih čuda poziva u Galeriju kluba Kocka (Dom mladih Split, Ulica slobode 28) na otvorenje izložbe fotografkinje Glorije Lizde: Mitovi o ženskosti. Izložba je otvorena do utorka, 2. studenog, a pogledati je možete prethodnom najavom na broj: 0989602701.

O RADU:
Polazeći od maksime Simone de Beauvoir “Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.” u radu Postajanje: Mitovi o ženskosti preispitujem pojmove ženskog i ženstvenog kroz inscenirane fotografije koje se temelje na društveno prihvaćenim mitovima, legendama i općenitim vjerovanjima o tome tko, odnosno, što je žena.
Fotografirajući mlade žene u dobi kada njihov rodni identitet sazrijeva nastojim obuhvatiti iskustvo odrastanja u ženu te odbaciti mitove o “prirodi” žene kako bih razjasnila te osvijestila razliku između onog što je prirodno uvjetovano (žensko) i onog što je društveno konstruirano (ženstveno). Arhetipski simboli unešeni u scene u formi objekata ili položaja tijela protagonistkinja služe kako bi upozorili na dugovječnu praksu tretiranja žene kao mitskog bića.
Budući da se žene od rođenja uči da budu žene, ovim radom želim ukazati na potrebu da se modele ženskosti reinterpretira i iznova analizira kako bi žene ponovno priskrbile autonomiju nad vlastitim tijelom, nad svojom plodnošću, seksualnošću, majčinstvom i drugim životnim izborima.
Glorija Lizde

O AUTORICI:
Glorija Lizde rođena je 1991. godine u Splitu. U svom fotografskom radu istražuje teme obiteljskih odnosa, genetskog naslijeđa i sjećanja koristeći dokumentarnu i insceniranu fotografiju.
Završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij Fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ostvarila je nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu itd.
Dobitnica je Dekaničine nagrade za rad na seriji fotografija F20.5. Njeni radovi (Ne)stalno te F20.5 otkupljeni su u sklopu 14. i 16. Erste fragmenata. Nominirana je za prestižni World Press Photo Joop Swart Masterclass 2020. te je jedna od izabranih fotografkinja u međunarodnom programu za nadolazeće umjetnike Parallel – European Photo Based Platform 2018. i 2021. godine.

KUSTOSICA: Natasha Kadin
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
PRIJEVOD I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Katarina Duplančić
POSTAV: Katarina Duplančić, Franko Sardelić Kolinac
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC, PDM

Oznake:

RSS 2.0 | trackback