NMG@PRAKTIKA_Lea Anić: “Vrijeme gradnje: Žuta zemlja”

Objavio admin, 30/06/2023, pod: GALERIJA MKC, IZLOŽBA, MAVENA

U četvrtak 6. srpnja 2023. u Galeriji MKC (Dom mladih Split, Ulica slobode 28, Split) otvorit će se izložba Lee Anić: “Vrijeme gradnje: Žuta zemlja” u organizaciji udruge Mavena. Nakon otvorenja izložbe, umjetnica će boraviti u Galeriji MKC u četvrtak 13.7. i predstavljati svoj rad.

O RADU
Iz predgovora:
“Multimedijska ambijentalna instalacija Lee Anić postavljena u zapanjujućoj galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih satkana je od zvučnih zapisa čitanja, analognih dijaprojekcija i nađenih objekata postavljenih u prostor.

Motiv koji objedinjuje ove pojedinačne radove sveprisutan je u razgovorima na našim intimnim, ali i nacionalnim razinama: gradilište.
Prostori su to koje kao djeca vidimo zanimljivim poprištima izgradnje nečeg novog, a koje kroz odrastanje počinjemo shvaćati kao bolne točke transformacije poznatih krajolika u nove tvorevine.

Koristeći analogni film, analognu fotografiju i zvučne zapise čitanja datih tekstova, Lea Anić ne pristupa ovom umjetničkom istraživanju na arhivsko-didaktički način, već ga oblikuje kroz spekulativno promišljanje o društvenim fenomenima i kontekstima njihovog nastajanja.”

O AUTORICI
Lea Anić je vizualna umjetnica; živi i djeluje u Zagrebu i Kopenhagenu. Završila je preddiplomski studij na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2016. godine. Nakon toga upisuje diplomski studij na The Royal Danish Academy of Fine Arts u Kopenhagenu, gdje 2019. stječe MFA diplomu pri The School of Conceptual and Contextual Practices. Od jeseni 2021. radi na The Royal Danish Academy of Fine Arts, gdje u suradnji s Carlom Zaccagnini vodi Laboratorij za kontekstualno specifične umjetničke prakse. U svom radu se bavi opipljivim manifestacijama nevidljivog; marginalnim, svakodnevnim odjecima socio-političke situacije, pronađenim u zatečenim datostima, čitanim u različitim medijima. Osim istraživanja na sjecištu medija i društvenog te neposrednog prostornog konteksta, u umjetničkoj praksi promišlja obrazovanje i metode prenošenja umjetničkog znanja.

KUSTOS: Katarina Duplančić
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
PRIJEVOD: Katarina Duplančić
DOKUMENTACIJA: Glorija Lizde
POSTAV: Lea Anić, Jakov Leskur
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split, Statens Kunstfond (Danish Arts Foundation)
MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC, PDM, Marin Tudor

RSS 2.0 | trackback