NMG@PRAKTIKA_Marynka Dovhanych: Wrath & Sorrow

Objavio admin, 10/07/2023, pod: GALERIJA KLUBA KOCKA, IZLOŽBA, MAVENA

U četvrtak 13. srpnja 2023. u 20 sati u Galeriji kluba Kocka (Dom mladih Split, Ulica slobode 28, Split) otvorit će se izložba mlade ukrajinske autorice Marynke Dovhanych u organizaciji udruge Mavena.

O RADU:
Mlada ukrajinska autorica Marynka Dovhanych ispričat će nam bolnu priču o aktualnim sukobima između Rusije i Ukrajine. Kroz animaciju i grafike će opisati njen iskren i osoban pristup univerzalnoj temi nesigurnosti, žalosti i patnje.

“Rat nas tjera da osjećamo nove i neočekivane stvari. Čini se kao da smo naslijedili ovaj skriveni emocionalni raspon kao dio ugrađenog mehanizma za preživljavanje.

Ovaj projekt je dokumentacija promjena i izazova na koje je kompletna ruska invazija prisilila Ukrajince. Spajajući animaciju i prozu, stvorene kao odaziv na događaje rata, umjetnica je stvorila audiovizualni dnevnik – pogled u sve što se događa u umu prosječnog Ukrajinca.
Marynka istražuje svoja ratna iskustva, ispreplićući ih sa svojim osobnim sjećanjima i kulturološko-povijesnim refleksijama. Ova serija pokriva događaje s različitih točaka u vremenu, tijekom zadnjih 17 mjeseci. Gledatelji bi trebali imati na umu da umjetničine emocionalne reakcije variraju kroz to vrijeme dok se prilagođava novoj stvarnosti.

Serija videa je podijeljena na osam poglavlja – svako od njih predstavlja drukčiji aspekt rata. Poglavlja grade slojevito razumijevanje egzistencijalne borbe protiv prodiranja poremećenog carstva s gledišne točke građanina na obrambenoj strani.

O AUTORICI:
Marynka Dovhanych (rođena 1994. u Kanivu, Ukrajina) je umjetnica i redateljica animiranih filmova. Diplomirala je na Nacionalnoj akademiji likovnih umjetnosti i arhitekture u Kijevu sa magisterijem iz arhitekture i dodatnim kvalifikacijama u likovnim umjetnostima. Marynka trenutno živi u Višgorodu u Ukrajini.

Do 2022. njen rad je istraživao teme ljudskog tijela, atletskih pothvata, lokalnih ukrajinskih mitova i tradicija, ali od početka potpune ruske invazije na Ukrajinu fokus joj skreće na umjetničku dokumentaciju pojedinačnih i društvenih promjena Ukrajinaca suočenih s ratom, a i na problematizaciju i reevaluaciju aspekata ukrajinske kulture i povijesti.

KUSTOSICA: Katarina Duplančić
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
PRIJEVOD: Katarina Duplančić
DOKUMENTACIJA: Glorija Lizde
POSTAV: Jakov Leskur
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC, PDM

RSS 2.0 | trackback