NMG@PRAKTIKA_Tina Spahija: Umijeće propadanja

Objavio admin, 28/07/2023, pod: GALERIJA KLUBA KOCKA, IZLOŽBA, MAVENA

U četvrtak 3. kolovoza 2023. u 20 sati u Galeriji kluba Kocka (Dom mladih, Ulica slobode 28, Split) otvara se izložba Tine Spahije naziva Umijeće propadanja.

O RADU:
Istraživanje modernističke arhitekture grada Splita potaklo je promišljanje o njenoj prolaznosti i na koji način pristupiti tome i na trenutak zaustaviti vrijeme i vratiti se unazad kako bi osvijestili potrebu za očuvanjem objekata ali i znanja o tome što pojedini objekt predstavlja za grad i pojedince. Rad je posvećen arhitektonskim objektima koji bivaju zapušteni, a istovremeno veoma bitni za povijest grada, njegove povijesti i budućnosti, pa i svojevrsni čuvari uspomena. Rad je tako posvećen stadionu Poljud, Bazenima Poljud, Prodajnom centru Koteks, Sportskom centru Koteks, te urbanističkim dijelovima grada kao što su Split 3 i Trstenik. Multimedijalnim pristupom koji uključuje fotografiju, dizajn tekstila, modni dizajn i fotomontažu, cilj je prikazati istraživanje povijesti, prolaznost vremena i propadanje specifičnih dijelova grada Splita i njegovih arhitektonskih objekata. Naglašavanjem njihovog procvata u prošlom stoljeću, zlatno doba, te pražnjene prostora i raspadanje kroz godine do danas. Ideja je prikazati duh vremena određenih arhitektonskih objekata na fotografijama koje se potom printaju na tekstil od kojega se dizajniraju i izrađuju odjevni predmeti konstruirani po uzoru na arhitekturu koju ti odjevni predmeti reprezentiraju. Krojevi i konstrukcija odjeće ističu prolaznost; čistoću novosagrađene i raspadanje zapuštene arhitekture. Ovim pristupim cilj je aktualizirati i naglasiti oblikovnu vrijednost ciljane arhitekture, te ponuditi novu autorsku interpretaciju odabranoj arhitekturi. Također osvijestiti publiku o različitim pristupima umjetnosti i potaknuti zanimanje publike, s naglaskom na mlađe generacije, za novim, drugačijim, neformalnijim oblicima izražavanja; konceptualna moda kao zbivanje, proces kao sam rad, a ne samo rezultat i eksperiment.

O AUTORICI:
Tina Spahija je modna dizajnerica i kostimografkinja iz Splita, trenutno smještena u Zagrebu. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, s modnim dizajnom kao glavnom disciplinom. Nakon toga je upisala Fakultet tekstilne tehnologije u Zagrebu te stekla bakalaureat na Odjelu za tekstilni i modni dizajn i magistra na Odjelu za teoriju i kulturu mode. Za vrijeme pisanja magistarskog rada, seli u Berlin kako bi proširila svoje znanje i umjetničke prakse kroz suradnje, stažiranja i rezidencije. Radila je kao kostimografkinja u filmskoj industriji i kazalištu, djelujući istovremeno na neovisnim dizajnerskim i umjetničkim projektima. Tinin rad obuhvaća vizualno istraživanje koje zamagljuje granicu između mode i kostima. Izlagala je na brojnim modnim i umjetničkim izložbama u Splitu, Zagrebu, Novom Sadu i Berlinu.

KUSTOS: Katarina Duplančić
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
DOKUMENTACIJA: Glorija Lizde
POSTAV: Jakov Leskur, Glorija Lizde
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC, PDM, Silvana Balić, Glorija Lizde, Božena Spahija, Alma Štrkljević, So Beast!

RSS 2.0 | trackback