Popravljaonica i Banka vremena

Pridružite na Popravljaonici i Banci vremena u četvrtak 25.1.2024. od 18 do 19:30 sati u prostoru “Galerija kluba Kocka” u podrumu Doma mladih (Ulica slobode 28, Split), a što vas točno očekuje pročitajte u nastavku teksta.

Dva mikroprojekta udruge Permakultura Dalmacija koja su pokrenuta kroz stvaranje održive zajednice sada idu zajedničkim snagama ka istom cilju. U nastavku teksta zašto je došlo do spajanja Popravljaonice i Banke vremena, koje promjene očekivati i kada je idući događaj.

Jedan od 12 principa permakulturnog dizajniranja kaže: “Povezanost elemenata, a ne podjela”. Tako su i organizatori kada su uvidjeli da većina popravljača/ica iz Popravljaonice je zainteresirano za rad Banke vremena i većini članova Banke vremena je stalo do Popravljaonice, odlučili povezati ta dva projekta. Spontano povezivanje se već dogodilo na prošloj Popravljaonici kada su članovi Banke vremena “podigli” atmosferu na Popravljaonici. Bilo je tu pripremljene hrane i pića za sudionike, mogao se kupiti med, voziti dječji romobil i još mnogo toga naizgled nespojivog sa Popravljaonicom. Ali najbitnije da ovaj izvorni dio Popravljaonice, a to su popravci nije nimalo patio.

Popravljaonica
Popravljaonica je događaj na kojem imate priliku popraviti predmete iz svakodnevnog života kao što su električni i mehanički uređaji, odjeća, igračke… Ili barem dobiti informacije kao što su: “Može li se predmet uopće popraviti i gdje?”. Sve usluge popravaka i dijagnostike su besplatne.

Koncept popravljaonice ne predviđa da se uređaj/predmet ostavi na popravku, nego da ga popravite zajedno s volonterima ili barem saznate više informacija o kvaru/oštećenju. Cilj popravljaonice, osim usluge popravka, su druženje, razmjena znanja i vještina, volontiranje, pomaganje, smanjenje otpada i stvaranje navike popravka i ponovne uporabe stvari i predmeta.

Prilikom svake Popravljaonice osoba može donijeti najviše jedan predmet sa sobom i kako bi se lakše mogli organizirati oko popravaka preporučamo da se zapišete u obrazac za popravke na LINKU.

Ispunjenje obrasca nije obavezno, ali pomaže kako organizatorima da znaju što mogu očekivati od popravaka tako i vama ako kojim slučajem nitko nije u mogućnosti pomoći vam oko vašeg kvara ili oštećenja. U obrascu je ujedno i “Kućni red” u Popravljaonici koji vrijedi za sve sudionike iste.

Kroz ovu godinu planiraju se uključiti i malo drugačiji popravci kao što su popravci raspoloženja, navika, vještina i sl. Popravljaonica se planira održavati nekoliko puta godišnje i ako se vidite u bilo kojoj vrsti popravaka ili znate nekoga koga bi zanimalo podijelite obrazac na LINKU u kojem je poziv za iste.

Banka vremena
Banka vremena je projekt utemeljen u zajednici koji pruža okvir za davanje i primanje usluga u zamjenu za vremenske kredite, bez razmjene novca.

1 sat vremena rada = 1 vremenski kredit = 1 permaSat

Lani je na taj način preko 100 sati usluga razmjenjeno kroz Banku vremena. A razmjenjivale su se usluge kao što su: pomoć oko radova u vrtu, prijevodi, sitni popravci u kući, pomoć oko digitalnih postavki kod uređaja itd. Osim usluga koje su se mijenjale “1 na 1” bila su tu i tematska druženja kroz razne radionice i izlete u kojem su nositelji i organizatori takvih događaja ostvarivali, a sudionici ulagali svoje permaSate.

Druženja većeg broja ljudi je bila daleko najveća dobit Banke. Zato je ona i spojena s Popravljaonicom jer trenutni prostor u kojem se održava Popravljaonica to i dopušta. Zamišljeno je da Banka ima svoj kutak u sklopu Popravljaonice u kojem se mogu: dogovarati razmjene, razmjenjivati ideje i sve ono čime Banka i njeni članovi mogu ostvariti prinos.

Kako Banku vremena organizatori vide kao zajedničko dobro njihove Udruge odlučili su da od ove godine članovi Banke moraju biti i članovi udruge Permakultura Dalmacija. O tome kako postati član možete pročitati na LINKU.

Ali to nije sve…
Povezivanje Popravljaonice s Bankom vremena nije jedino povezivanje za ovaj put pripremili. Osim povezivanje projekata koji su unutar udruge Permakultura Dalmacija, organizatori su odlučili povezati se s projektom kojeg vodi druga udruga.

Riječ je o projektu “Bazar” kojeg već godinama uspješno vodi Udruga Aktivist. Cilj buvljaka “Bazar” je potaknuti naše sugrađane na solidarnost i ponovnu upotrebu predmeta (umjesto da stvaramo velike količine otpada, predmeti koji nama više ne trebaju pronaći će novi dom i novi život jer — vaše smeće je nekome blago).

Bazar će krenuti isti dan malo kasnije u 19 sati, a održati će se u velikom prostoru “Kocke” u prostoru do kojeg vodi isti ulaz kao i do Galerije kluba Kocka i koji je samo 10-ak metara udaljen od istog.

RSS 2.0 | trackback