qIZLOŽBE: Helena Janečić – Erotski crteži

Objavio admin, 19/12/2023, pod: DRUŽENJE, GALERIJA KLUBA KOCKA, IZLOŽBA, QUEERANARCHIVE

U sklopu programa qIZLOŽBE kolektiva queerANarchive u četvrtak, 21. prosinca 2023. u 19 sati u Galeriji Kluba Kocka (Dom mladih, Ulica slobode 28, Split) otvara se izložba erotskih crteža Helene Janečić. U svojim crtežima, autorica se poigrava sa stereotipima, bavi se pitanjima roda van njegovog tradicionalnog poimanja, predstavlja erotiku iz osobnog ugla, erotiku koju je napravila lezbijka za lezbijke. Otvaranje izložbe prati predstavljanje knjige erotskih crteža autorice, kao i radionica sitotiska.

Lezbijska erotika – prilika ženskom tijelu da bude prikazano kako ga vidi žena

Izložba se može razgledati radnim danom zaključno s 29. prosinca.

Helena Janečić vrsna je crtačica čiji rukopis često poseže za estetikom stripova, posebno ‘old school’ stripova, onih uz koje su naše generacije odrastale. Međutim, dok su ti stripovi uglavnom reproducirali društvene norme, posebno one vezane uz odnose muškaraca i žene, te pozicije i reprezentacije žene u društvu, crteži Helene Janečić tu okreću priču. Poigravaju se stereotipima, bave se pitanjima roda van njegovog tradicionalnog poimanja, daju priliku ženskom tijelu da bude prikazano kako ga vidi žensko oko. U tom smislu autoričini crteži su sadržajno suvremeni, a time stilski dobivaju određenu fluidnost, mekoću i toplinu.

Ovom serijom radova lezbijske erotike Helena Janečić nadoknađuje nedostatak autentične lezbijske erotike tipičan za cijelu povijest umjetnosti, popunjava praznine nastale zbog društvene opresije jednog manjinskog identiteta, pa i ispravlja prikaze lezbijske seksualnosti koje su, kad bi se i dogodili, proizašli iz muške ruke, s ciljem zadovoljavanja muškog pogleda. U ovoj seriji autorica se odmiče od heteronormativnog pogleda, i predstavlja svijet koji poznaje i u kojem živi. Taj svijet čine queer tijela, rodno fluidni identiteti, butch i femme žene, što je potpuno drugačije od stiliziranih slika ženstvenih lezbijki. Protagonisti/ce crteža i akvarela su osobe s kojima se svi možemo poistovjetiti: nose čarape, sportske grudnjake, leže na kauču i ljube se, imaju kratku kosu, dugu kosu, različitih su boja kože, a i vole ih kućni ljubimci. Odabirom motiva, autorica predstavlja erotiku iz osobnog ugla, erotiku koju je napravila lezbijka za lezbijke.

Na samom otvaranju izložbe, u četvrtak 21. prosinca u 19 satu, biti će predstavljena i knjiga erotskih crteža autorice koju će se moći nabavit po simboličnoj cijeni. Također, na otvaranju, ali u 20 sati, biti će organizirana i mala radionica sitotiska na kojoj će okupljeni/e imat priliku otisnuti neke od motiva s crteža na cekere. Nakon toga slijedi druženje na malom ZVJERINJAKU u Hodniku Kluba Kocka do ponoći.

Izložba se može razgledati radnim danom od 18 do 21 h zaključno s 29. prosinca u Galeriji Kluba Kocka u Domu mladih.

Helena Janečić rođena je 1979. u Osijeku. 2003. diplomirala je na Sveučilištu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u različitim medijima od slikarstva, stripa do glazbenog performansa. Neki od stripova uvršteni su u antologiju ‘Ženski strip na Balkanu’ (Fibra, 2010.). Radi kao slobodna umjetnica i strip autorica u Zagrebu.

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu.
queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture.

Kolektiv je sudjelovao u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence, Baltic Art Center, Visby (2014.), Young Queer Europe (2015.-2016.), Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.), Queering Memory, ALMS Conference, Berlin (2019.), What’s Masc, Berlin (2022.) i W/ri/gh/ting Archives through Artistic Research, Beč/Split (2023.).
Kolektiv je članica Platforme Doma mladih, Saveza udruga Klubtura i platforme LGBT centra Split.

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split.

 

RSS 2.0 | trackback