Poziv za sudjelovanje na radionici performansa “Misplaced Women?”

Objavio admin, 15/03/2021, pod: aktualno

Otvoreni poziv za sudionice/ke na radionici performansa u javnom prostoru “Misplaced Women?” pod vodstvom Tanje Ostojić

Platforma Culture Hub Croatia je objavila javni poziv za sudionice/ke na trodnevnoj umjetničkoj radionici performansa u javnom prostoru pod nazivom “Misplaced Women?” koju vodi Tanja Ostojić u sklopu cjelogodišnjeg programa projekta Praznine2021. Radionica će se održati od 6. do 8. travnja 2021. , uz javnu prezentaciju u Amfiteatru Doma mladih u Splitu.

Dobrodošle/i su sve/i sudionice/ci koje/i se mogu obvezati na sudjelovanje tijekom cijelog trajanja radionice, bez obzira na profil, dobnu skupinu, rod i razinu iskustva, ali posebno se potiču oni koji su zainteresirani za pitanja migracija, izvedbenih umjetnosti, uvjeta povezanih sa svim osobama koji se identificiraju kao žene te predstavljanja roda i umjetnosti u javnoj sferi. Sudionice/ci su pozvane/i i ohrabrene/i da podijele i razmijene iskustva i probleme o temama kao što su migracije, raseljenja, izloženosti i privilegija te da pridonesu performansu “Misplaced Women?”.

Radionica je besplatna, osigurat će se topli napitci i zakuska, kao i profesionalna foto dokumentacija rada sudionica/ka, a zbog ograničenog broja mjesta za sudjelovanje potrebna  je prijava. Radionica će se održati na srpskohrvatskom jeziku; u slučaju da je potrebno, mogu se uključiti i drugi jezici te osigurati tumač za slijepe ili prevoditelj na znakovni jezik za gluhe i gluhoslijepe osobe.

Rok za prijavu je srijeda, 24. ožujka 2021.

 

Raspored

Radionica:

utorak, 6. travnja: 15:00 – 16:30h,

srijeda, 7. travnja: 11-17h, i

razgovor o rezultatima radionice & javna prezentacija: četvrtak, 8. travnja: 11–12:30h

Tijekom radionice i prezentacije poštivat će se sve aktualne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. Sve/i sudionice/ci imat će priliku nastupiti u javnim prostorima, a ishodi će biti predstavljeni javnosti trećeg dana radionice u Amfiteatru Doma mladih te uključeni na “Misplaced Women?” blogu.

Ovaj projekt, uključujući radionicu, grupne i pojedinačne izvedbe u javnim prostorima, odabran je za realizaciju u okviru programa Praznine2021 u organizaciji Platforme Culture Hub Croatia, a podržan je od strane Allianz Kulturstiftung, Zaklade “Kultura nova” i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

O projektu

“Misplaced Women?” je umjetnički projekt Tanje Ostojić koji se sastoji od performansa, serija performansa, radionica i delegiranih performansa, a koji traje od 2009. godine, uključujući doprinose međunarodnih umjetnica i ljudi različitih profila. Unutar ovog projekta utjelovljuju se i izvode neki od svakodnevnih životnih aktivnosti koje tematiziraju raseljavanje, kao temu koja je poznata osobama s privremenim boravištem, migrantima, izbjeglicama iz područja pogođenima ratovima i prirodnim katastrofama, kao i queer osobama, beskućnicima… i umjetnicima nomadima koji putuju svijetom kako bi zaradili za život. Performansi se bave kontinuiranim temama migracija i odnosima moći i ranjivosti s obzirom na pokretno, posebice žensko tijelo, aspekt koji je istaknut u brojnim prethodnim radovima Tanje Ostojić.

O voditeljici radionice

Tanja Ostojić (* 1972) je priznata umjetnica performansa i interdisciplinarna umjetnica rođena u Jugoslaviji, bazirana u Berlinu i Beogradu, s angažiranim umjetničkim djelima u feminizmu i migracijskoj politici. Uključuje se kao lik u performansima i koristi se raznim medijima u svojim umjetničkim istraživanjima, istražujući tako društvene konfiguracije i odnose moći. Djeluje pretežno iz perspektive žene migrantice, unutar specifičnog društvenog konteksta. Pristupi njenom radu definirani su političkim pozicioniranjem i integracijom recipijenta. Od 1994. godine predstavlja svoj rad na brojnim izložbama, festivalima i mjestima širom svijeta. Držala je predavanja, razgovore, seminare i radionice na akademskim konferencijama i na umjetničkim sveučilištima širom Europe i u Americi.

O radionici

Projekt “Misplaced Women?” uključuje raspakiranje kofera, plastične vrećice, torbice ili sličnog predmeta u javnoj sferi, pri čemu ovi predmeti predstavljaju raseljavanje, kao temu koja je česta u svakodnevnim iskustvima osoba s privremenim boravištem, migranata, beskućnika i izbjeglica iz područja pogođenih ratovima i katastrofama. Cilj radionice je upoznati sudionice/ke s temama i potaknuti raspravu i intervencije u raznim javnim prostorima.

Prvi dio radionice uključuje upoznavanje, informiranje i razgovor, pri čemu će sudionice/i međusobno razmjenjivati pojedinačna iskustva i definirati ciljeve projekta.

Tijekom drugog dijela, sudionice/i se potiču i podržavaju u izvođenju samostalnih i grupnih performansa i intervencija uživo na splitskim ulicama i u parkovima. Javne nastupe dokumentirat će profesionalni fotograf.

Ishodi radionice bit će diskutirani i predstavljeni javnosti trećeg dana u Amfiteatru Doma mladih (Ulica slobode 28). Sve/i sudionice/i radionice pozvane/i su da aktivno sudjeluju u ovoj prezentaciji i razgovoru koji će uslijediti.

Dokumentaciju, bilješke i razmišljanja s radionice prikupit će i urediti Culture Hub Croatia, te objaviti na “Misplaced Women?” web stranici projekta.

Tko se može prijaviti?

Dobrodošli su umjetnice/i, studenti/ce i sudionici/e bez obzira na profil i rod, a koji/e se mogu obvezati sudjelovati tijekom cijelog trajanja radionice. Nisu potrebne posebne jezične vještine. Pozdravljaju se prijave osoba s invaliditetom, kao i onih koji ne govore engleski ili hrvatski jezik. Sve posebne zahtjeve potrebno je navesti u prijavi.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, ali je zbog ograničenog broja potrebna prijava. Prijavu je potrebno poslati putem e-maila na info@culturehubcroatia.hr , naslovljenu “Misplaced Women?” Split. Prijava treba sadržavati kratki motivacijski i biografski odlomak,  kontakt podatke te poveznicu na osobnu internetsku stranicu ukoliko je imate.

Više na culturehubcroatia.hr

RSS 2.0 | trackback