Radionica „Ples, glas, izvedba“

Objavio admin, 06/09/2021, pod: BETON KINO, EDUKACIJA, TIRAMOLA

U sklopu „Male škole suvremenog plesa“ plesna udruga Tiramola u subotu 18.09. od 17 do 19 sati i u nedjelju 19.09. od 10 do 12 sati, u Beton Kinu Doma mladih, održava radionicu „Ples, glas, izvedba“ koju će voditi Karolina Šuša.

Radionica će započeti uobičajenim upoznavanjem, zagrijavanjem, osjećanjem grupe. Krenut će se od tijela i prvo raditi na fizičkom materijalu i osnovnim principima kretanja: zamah, pad, skok, roll i slično. Potom ćete se uputiti prema zvučnoj slici tijela – pokušat ćete osjetiti na koji način glas stanuje u tijelu i kako se zvuk oslobađa. Gradit će se atmosfera povjerenja i slobode u grupi i vidjeti kako se pokret i glas međusobno podupiru i omogućavaju jedno drugome preciznost, sigurnost i autentičnost.

Naposljetku, radit će se na samom činu izvedbe. Izvedba je zasebna vještina koju dijele svi oni koji se nađu na pozornici, u širokom smislu. Uključuje već zadane karakteristike pojedinca, pa govorimo o karizmatičnim ljudima, onima koji pojavom plijene pažnju i sl. Međutim, izvedba se također vježba. Scena je ‘rendgen’ i ništa joj se ne može sakriti. Upoznat ćete metode i vježbe koje će vam pomoći da neprirodno i strašno stanje bivanja na pozornici pretvorite u uzbudljivo i spontano polje igre.

Karolina Šuša je samostalna umjetnica – plesačica suvremenog plesa, pjevačica i izvođačica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine kao plesačica suvremenog plesa. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. Autorica je dječjeg programa Kate koju znate, serije priča za laku noć koje priča u obliku igrokaza i izvodi online i uživo. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona. Živi, ljubi i radi u Splitu.

Cijena radionice je 200 kn. Prijave za radionicu „Ples, glas i pokret“ Karoline Šuša, moguće su putem maila-a plesnaudrugatiramola@gmail.com.

RSS 2.0 | trackback