Skulpture s ekrana – DIGI dan

Objavio admin, 03/09/2021, pod: EDUKACIJA, novosti, PLATFORMA DOMA MLADIH

Ovoga kolovoza mladi su svoje slobodno vrijeme odlučili iskoristili za učenje novih digitalnih vještina. U sklopu projekta Dan po dan – mladi u kulturi online dvanaest mladih do 25 godina sudjelovalo je na besplatnim online radionicama na kojima su imali priliku učiti kako oblikovati digitalnu skulpturu koristeći ZBrush računalni program.

ZBrush je alat za digitalno skulpturiranje razvijen od strane developera tvrtke Pixologic, a upotrebljava se za digitalno modeliranje i izradu 3D skulptura. Program je osmišljen da funkcionira po principima kiparstva tako da modelira digitalni objekt kao što se oblikuje glina u stvarnom životu koristeći se tehnikama guranja, povlačenja, zaglađivanja, hvatanja i štipanja „digitalne gline“. Alati za digitalno skulpturiranje pružaju mogućnost stvaranja i najsitnijih detalja ostvarujući tako hiperrealistične rezultate koji bi bili neostvarivi upotrebom uobičajenih alata i tehnika za 3D modeliranje.

3D modeliranje najviše se u koristi industriji videoigara za kreiranje modela s mnogo krivulja i neravnih površina koji se na ovakav način dovode gotovo do savršenstva. Osim toga, digitalno kiparstvo koristi se i u automobilskoj industriji, u filmskoj industriji (takozvani Computer Generated Artwork), prilikom dizajniranja proizvoda, fotorealističnih ilustracija i umjetnosti općenito te sve češće koristi i za izradu prototipova u 3D printanju.

Sudionici radionica, koje organizira Platforma Doma mladih u sklopu projekta sufinanciranog od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, imali su priliku uz stručno vodstvo akademskog kipara i računalnog dizajnera Milivoja Popovića, izraditi svoje digitalne skulpture u ZBrush programu. U vrlo kratkom vremenu kroz 4 radionice po 3 sata uspjeli su realizirati zanimljive ideje. Kako izgleda rezultat njihovog rada pogledajte u galeriji članka.

Projekt Dan po dan – mladi u kulturi online je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija iz državnog proračuna RH.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Platforme Doma mladih.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback