NOĆ CIRKUSA 2023: THE OVERCOATS BY DAVIDE PERISSUTTI

Objavio admin, 09/11/2023, pod: CIRKUS KOLEKTIV, IZVEDBENI PROGRAM, MALA SCENA

U sklopu manifestacije Noć Cirkusa 2023, u subotu 18.11.2023. održati će se predstava The overcoats talijanskog umjetnika Davidea Perissuttia. Riječ je o tragičnoj komediji inspiriranoj Gogoljevim romanom. Predstava je u 19 sati na Maloj sceni Doma mladih (Ulica slobode 28, Split).

Ulaz na predstavu je besplatan!

O PREDSTAVI :
The Overcoats je priča nastala po istoimenom romanu ruskog pisca Gogolja. Akakj Akakjevich je maleni kotačić u ogromnom birokratskom stroju kojeg ugnjetava cjelokupna društvena klasa krajem 19. st. u Petersburgu. Umjetničko istraživanje počinje unutar stranica ruskog romana, a rezultat je predstava posvećena birokraciji, čija je namjera reći kako se mali čovjek osjeća pred nesavladivim naporom i razumjeti zašto ljudska bića moraju nastaviti nakupljati toliko zakona da na kraju postanu paralizirana. Upravo se to događa na pozornici, progresivna i tragična paraliza koja se pretvara u komediju, “teatro dell’assurdo” spektakl.

Metoda umjetničkog istraživanja se temelji na liku klauna i budale, kao i o cirkuskim tehnikama istraživanja detaljnih pokreta. Zapravo je pokret taj koji vodi radnju na pozornici, a ne priča o liku, kao što je to obično slučaj kod pisanog teksta.

Predstava je nijema, nema kazališne dramaturgije, tragedija polazi od radnji koje se događaju i koje postaju sve veći apsurd u kojem subjekt na pozornici nalazi sebe. Ne postoji razumljiv kraj; ovo nije cilj umjetničkog projekta. Kritika birokratskog sustava nije eksplicitna; to je radije istraživanje unutar sustava kako bismo razumjeli sve njegove apsurde i prenijeli one emocije koje jedva analiziramo kad se nađemo sami ispred šaltera, ispred službenika koji počinje nabrajati bezbroj zakona, stranice koje treba potpisati… , “podrazumijevajući da, kako bi…” i onda te šalje drugom službeniku na drugi kat, na drugi šalter gdje njegov kolega još jednom započinje potpuno istu litaniju.

O UMJETNIKU:
Davide Perissutti od 2003. godine studira kazalište i komediju. Pohađao je “Civica Accademia di Arte Drammatica Nico Pepe” . Upoznao se, proučavao i nastupao s nekoliko profesora Lecoqovih metoda, kao što su: Pierre Byland, Philippe Gaulier, Giovanni Fusetti i Yevgeni Mayorga. Pohađao je “Hope Music School” u Frascatiju i “Accademia del Comico” u Rimu. Osim navedenog, ima magisterij iz filozofije s fokusom na kazališnu estetiku. Godine 2010. osniva organizaciju „Circo all’in Circa“. Djeluje kao redatelj cirkuskih predstava, organizator festivala i pedagog.

Predstava se održava u sklopu manifestacije NOĆ CIRKUSA 2023. Cijeli program dostupan je na LINKU.

_

NOĆ CIRKUSA je međunarodni događaj koji su pokrenuli i organizirali: Territoires de Cirque uz potporu Ministarstva kulture Francuske, u suradnji s Francuskim institutom i uz potporu Circostrade, circusnext-a, ProCirque (Švicarska), BUZZ (Njemačka), FFEC – Francuska federacija cirkuskih škola, FEDEC-a (Europske federacije profesionalnih cirkuskih škola i mreža Grand CIEL.

Gostovanje talijanskog umjetnika Davidea Perissuttia odvija se kroz projekt SOLO BUT NOT ALONE.

Noć cirkusa u Hrvatskoj odvija se u sklopu aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme.

Događaj u Splitu organizira Cirkus Kolektiv – udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse.

Rad udruge Cirkus Kolektiv je podržan od Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija i Grada Splita.

RSS 2.0 | trackback