Predstava koja nastaje – Nomadska plesna akademija Hrvatska

Objavio admin, 24/05/2023, pod: IZVEDBENI PROGRAM, MALA SCENA, TIRAMOLA

U subotu 3.6.2023. u 19 sati u dvorani Mala scena u Domu mladih (Ulica slobode 28, Split) održat će se predstava “Predstava koja nastaje” u produkciji Nomadske plesne akademije Hrvatske, a u organizaciji plesne udruge Tiramola.

Koreografija i izvedba: Koraljka Begović, Aleksandra Janeva Imfeld, Mia Kevo, Larisa Lipovac Navojec, Nives Soldičić, Melita Spahić Bezjak, Irma Unušić
Dramaturgija: Jasmina Založnik
Glazba: Marin Živković
Oblikovanje svjetla i tehničko vodstvo: Saša Fistrić
Kostimi: NDA CRO uz utjecaj Irme Unušić
Vanjska suradnica: Tamara Curić
Scenografija i grafičko oblikovanje: Hrvoje Jelinčić
Fotografije: Fanni Tutek – Hajnal
Produkcija: Nomadska plesna akademija Hrvatska
Umjetnička voditeljica: Aleksandra Janeva Imfeld
Partneri projekta: UO SHOOMA (Bjelovar), Prostor Plus (Rijeka), Free Dance (Karlovac), Plesni centar TALA (Zagreb)

“Predstava koja nastaje” kreirana je kroz niz rezidencija koje se odvijaju unutar različitih lokalnih zajednica, a kroz horizontalno koautorstvo izvođačica i koreografkinja različitih generacija, usmjerenja i iskustava koje generiraju temelje Nomadske Plesne Akademije Hrvatska. Privremeni kolektiv čine izvođačice i koreografkinje koje u svojoj redovitoj svakodnevnoj praksi djeluju kao pokretačice i važni čimbenici lokalnih plesnih zajednica u kontekstu gradova u kojima djeluju diljem Hrvatske. Okupljene s ciljem zajedničkog umjetničkog istraživanja i kreativnog rada, kroz “Predstavu koja nastaje”, podjednako ispituju, negiraju ali i afirmiraju međusobne različitosti kao snagu u nastajanju zajedništva.

Pojam nastajanja, iako višeznačan i kontroverzan u svojoj biti, živo je prisutan i na različite načine usmjerava umjetničke procese te kroz ovaj rad postaje gorivo, tema, metoda i umjetnički postupak.

Slijedeći jednog od najinovativnijih mislilaca Johna H. Hollanda, autora knjige “Emergence. Od kaosa do reda”, nastanak je „mnoštvo proizašlo iz nečeg malog; gdje cjelina postaje mnogo složenija od ponašanja jedinki.” Slijedeći ovu logiku, očekuje se da će nastali sustav, u ovom slučaju izvedba, rezultirati nečim većim od čistog zbroja dijelova.

Dijelovi koje u predstavi možemo vidjeti kao pojedinačne izvođačice i/ili specifične akcije, pod utjecajem su drugih i utkani su zajedno u akciji unutar koje se stvaraju temelji i jednostavna pravila definirana od strane samog umjetničkog kolektiva.Time oni rezultiraju u složenim obrascima odgovora i djelovanja.

Rezultat je izvedba koja je u skladu s fenomenom nastajanja, a u oštroj suprotnosti s adaptivnim ponašanjem koje jednostavno apsorbira ili prilagođava vanjske zahtjeve kao i smetnje, već iznenađuje i izaziva izvođače, kao i publiku, istovremeno nudeći iskustvo kolektiviteta u akciji.

_

Ulaznice se prodaju sat vremena prije početka predstave. Cijena ulaznice je 5 € (za članove izvedbenih strukovnih udruga, članove p.u. Tiramola, srednjoškolce, student i umirovljenike je 3 €).

_

U sklopu Male škole suvremenog plesa će Koraljka Begović i Irma Unušić (NDA Cro) održati i radionicu pod nazivom “Točkanje” i to u nedjelju 4.6.2023. od 9 do 13:30 sati.

_

Predstava igra u sklopu Tiramolinog programa Mala škola suvremenog plesa 2023. Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split, a rad plesne udruge Tiramola podržava Zaklada Kultura nova.

“Predstava koja nastaje” nastaje uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, Europske unije – Kreativne Europe u sklopu projekta Life Long Burning kroz partnerstvo Nomad Dance Academy Slovenija, Kik Melone i neformalne mreže Nomad Dance Academy

RSS 2.0 | trackback