qIZLOŽBE: Tanja Minarik –  I think it’s a group of people flying kites in the rain

Objavio admin, 12/12/2023, pod: GALERIJA KLUBA KOCKA, IZLOŽBA, QUEERANARCHIVE

U sklopu programa qIZLOŽBE kolektiva queerANarchive u petak, 8. prosinca u 19 sati u Galeriji Kluba Kocka otvara se izložba naziva “I think it’s a group of people flying kites in the rain” Tanje Minarik. Surađujući sa strojnim učenjem i algoritmima, te polazeči od vlastitih digitalnih artefakata, autorica promišlja kako suvremene tehnologije mogu oblikovati naša iskustva i sjećanja.

Izložba se može razgledati radnim danom zaključno s 18. prosinca.

Rad pod nazivom “I think it’s a group of people flying kites in the rain” bavi se istraživanjem izgubljenih sjećanja uz pomoć algoritama umjetne inteligencije.

Ova višekanalna video instalacija, sastavljena isključivo od setova teksta, slike, zvuka i videa nastalih u suradnji umjetnice, strojnog učenja i algoritama, naslanja se na William Lathamov koncept umjetnika_ce kao vrtlara_ice. Kroz ovu dinamičnu interakciju između ljudske namjere i generativnih sposobnosti računalnih algoritama, umjetnost nastaje kao fluidno i evoluirajuće iskustvo. U skladu s teorijom Donne Haraway, rad naglašava važnost svjetova koje stvaramo i kako ti svjetovi oblikuju naša iskustva.

Rad polazi od digitalnih artefakata prikupljenih tijekom jedne godine života umjetnice, čije je sjećanje o tom razdoblju izblijedilo. Kroz analizu autodokufikcijskih zapisa u obliku fotografija, stvaraju se novi narativi koji se potom kombiniraju s istraživačkim bazama podataka. Ovaj proces istražuje pojmove identiteta, migracije i pripadanja te stvara umjetnički prostor gdje se različite dimenzije svjetova susreću i isprepliću.

Ovaj pristup naglašava kompleksnost suživota između ljudi, tehnologije i umjetnosti, potičući razmišljanje o tome kako stvaranje i istraživanje mogu otvoriti prostor za oblikovanje novih narativa u svijetu koji neprestano evoluira.

Izložba se može razgledati ponedjeljkom i petkom od 18:00 do 21:00, te utorkom, srijedom i četvrtkom od 20:00 do 23:00, zaključno s 18. prosinca u Galeriji Kluba Kocka u Domu mladih na adresi Ulica slobode 28, Split.

Tanja Minarik, umjetnica je koja djeluje u području videoumjetnosti, audiovizualnih performansa i interaktivnih imerzivnih okruženja. Dio je kolektiva queerANarchive i članica Univerzalnog istraživačkog instituta UR.
U svom recentnom radu ko-kreira i ko-surađuje s algoritmima. Od 2023. postaje kiborg.

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu.
queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture.

Kolektiv je sudjelovao u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence, Baltic Art Center, Visby (2014.), Young Queer Europe (2015.-2016.), Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.), Queering Memory, ALMS Conference, Berlin (2019.), What’s Masc, Berlin (2022.) i W/ri/gh/ting Archives through Artistic Research, Beč/Split (2023.).

Kolektiv je članica Platforme Doma mladih, Saveza udruga Klubtura i platforme LGBT centra Split.

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split.

RSS 2.0 | trackback