SKRIVENI GRAD: Interdisciplinarni program iz područja urbanizma, arhitekture i audiovizualnih umjetnosti

Objavio admin, 26/06/2023, pod: EDUKACIJA, KINO KLUB SPLIT, KINO KLUB SPLIT

Otvorene su prijave na interdisciplinarni program Skriveni grad koji će se održavati od 01. rujna 2023. Program kombinira urbanizam, arhitekturu i audiovizualne medije, a podijeljen je na predavanja, istraživanje, praktični rad, produkciju i prezentaciju radova realiziranih kroz program.

PREDAVANJA

Predavanja će obuhvaćati različite, manje poznate teme vezane uz planiranje i razvoj Splita u periodu prelaska 19. na 20. stoljeće.

Urbanizam i prostorno planiranje grada, prostor koji nas okružuje manifestira našu povijest i kulturni identitet. Iako oblikovanje prostora utječe na svakodnevno ponašanje građana, te uvjetuje kvalitetu života, urbani pejzaži uvijek su posljedica odnosa moći i pojedinačnih interesa. Prosječni građani pritom često nemaju priliku dobiti uvid u razloge izgradnje određenih objekata, kompleksa ili čitavih kvartova, pa samim time ni priliku za sudjelovanje u njihovom razvoju. Program teži otkriti i pokazati nove i odbačene, alternativne mogućnosti grada kao drugačijeg mjesta za život, život krojen po mjeri čovjeka.

Sandi Vidulić upoznat će nas sa specifičnim lokalnim fenomenima kasnog historicizma i secesije u kontekstu povijesti umjetnosti, ali i društveno-političkih zbivanja, nudeći i suvremenu perspektivu. Daša Gazde govorit će o povijesti i ulozi Društva arhitekata Split, te kapitalnim projektima toga perioda: izgradnji HNK i pošumljavanju Marjana, dok će Jere Kuzmanić uz vođenu turu upoznati zainteresirane posjetitelje s nastankom i životom neformalnih sportsko-političkih društava, lokacijama na kojima su se okupljali pripadnici društava i njihovim aktivnostima. Ana Peraica predstavit će utjecaj zračne fotografije na urbano planiranje Splita od izuma do danas. Cilj je upoznati građane i polaznike programa o tome što je urbanizam, koliko je klasno i politički određen te tko nam gradi grad, tko planira, a tko naseljava. Prvi dio programa počinje s predavanjima koja će se održavati od 1. do 4. rujna i biti otvorena za javnost. Predavanja će se održavati na različitim mjestima u gradu a raspored predavanja objavit će se naknadno.

ISTRAŽIVANJE, RADIONICA

Šest odabranih polaznika dobit će priliku sudjelovati u praktičnom dijelu programa, istraživačkom i radioničkom. Nakon upoznavanja s temom, polaznici će odabrati oblast koju žele istraživati te dobiti potrebne alate i podršku za predprodukciju vlastitih radova. Predprodukciju i kasnije faze programa vodit će Igor Bezinović i Sunčica Fradelić. Nakon istraživačke faze, intenzivniji rad na pripremi projekata za produkciju realizirat će se u sklopu radioničkog programa u periodu od 29. rujna do 1. listopada.

PRODUKCIJA

U programu će sudjelovati šest projekata. Svi polaznici radionice imat će na raspolaganju resurse Kino kluba za proizvodnju svojih ideja, a dva odabrana projekta dobit će i mogućnost suradnje sa snimateljima, montažerima i drugim profesionalcima ovisno o potrebama projekata, kako bi projekte realizirali do kraja godine. Projekti nisu ograničeni na filmove, već će se podržavati ideje koje nastaju u različitim audiovizualnim medijima.

PREZENTACIJA

Ovisno o tipu projekata koji će biti odabrani za produkciju planirana je javna prezentacija rezultata projekta kao i njihova dalja distribucija i promidžba.

PRIJAVE

Prijave na program otvorene su putem online obrasca do 20. kolovoza, a rezultati selekcije će biti objavljeni 24. kolovoza. Ukoliko odabrani sudionici nisu iz Splita bit će im osiguran smještaj u periodu 1. do 5. rujna i 29. rujna do 2. listopada.

Kotizacija za sudjelovanje u programu iznosi 25 eura.

Kontakt: produkcija[at]kinoklubsplit.hr ili +385(0)918965860 (Sunčica)

SURADNICI

Sandi Vidulić, predavač
Sandi Vidulić po struci je diplomirani povjesničar umjetnosti i profesor sociologije. Pohađao je postdiplomski studij iz povijesti umjetnosti. Bio je zaposlen kao profesor u Školi likovnih umjetnosti u Splitu gdje je predavao predmete Umjetnost XIX i XX stoljeća i Teorija oblikovanja. Kao vanjski suradnik izabran je u zvanje predavača na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje je predavao nekoliko godina kolegije Umjetnost XIX i XX stoljeća, Mediji i društvo i Novi medji i društvo. Od 2001. zaposlen je u Slobodnoj Dalmaciji. Od 1995. do 2007. napisao je nekoliko stotina likovnih kritika, razgovora i problematskih tekstova s područja vizualnih umjetnosti i kulture za dnevne novine, radio i stručne publikacije. Ujedno, zadnjih dvadeset godina konstantno piše, uglavnom za dnevni tisak (Slobodna Dalmacija, Jutarnji list) o temama s područja urbanizma, arhitekture i komunalne svakodnevice, kao i utjecajima politike u preobražaju grada. Vezano za ove teme sudjelovao je u organizacijama nekoliko izložbi i pisao predgovore. Također, pisao je predgovore za izložbe nekih splitskih umjetnika s područja suvremene umjetnosti. Sudjelovao je u brojnim nastupima na lokalnim, nacionalnim TV i radio emisijama, u kojima se problematizirao razvoj grada Splita.

Ana Peraica, predavačica
Ana Peraica doktorica je znanosti, autorica knjiga The Age of Total Images (Institute of Network Cultures, Amsterdam, 2019), Fotografija kao dokaz (Multimedijalni institut, Zagreb, 2018), Culture of the Selfie (Institute of Network Cultures, Amsterdam, 2017). Njene tekstove u vidu poglavlja antologija i uređenih zbornika objavljuju akademski izdavači poput MIT Pressa, Routledgea, Springera, Palgrave Macmillana, a enciklopedijske unose SAGE publishers. Diplomirala je povijest umjetnosti i filozofiju, magistrirala teoriju umjetnosti na Jan Van Eyck Akademie u Maastrichtu te studirala na Amsterdam School of Cultural Analysis, Theory and Inteprertation Sveučilišta u Amsterdamu. Doktorirala ne na Intersveučilišnom studiju Sveučilišta u Rijeci, Mariboru i Trstu Filozofija i suvremenost. U svom se teorijskom radu bavi područjima postdigitalne slike, dok na kolegijima predaje šire područje metodologija interpretacije u vizualnoj kulturi. Trenutno je gostujuća profesorica Sveučilišta Dunav u Austriji, i to na programima MA Media Art Histories i MA Media Art Cultures – ERASMUS MUNDUS. Nedavno je bila gost na Centralnom europskom sveučilištu (CEU) u Budimpešti.

Jere Kuzmanić, predavač
Jere Kuzmanić je član katedre za urbanizam i regionalno planiranje i doktorant na Universitat Politècnica de Catalunya, BarcelonaTech (UPC) na katedri za urbanizam i prostorno planiranje, sa FPU stipendijom španjolskog Ministarstva obrazovanja i stručnog osposbljavanja. Trenutno je angažiran kao vanjski predavač na Máster universitario en Intervención Sostenible en el Medio Construido (MISMeC-UPC) – pri kolegiju grad i društveni metabolizam te na Universitat Popular Autogestionada u Barceloni. Temama iz urbanizma i stanovanja se bavi kroz istaživački rad na nizu znanstvenih, stručnih i aktivističkih projekata i studija s posebnim interesom za prostornu i ekološku pravdu, te direktnu akciju i udruživanje u stanovanju i urbanizmu. Objavljuje znanstvene, stručne i druge radove između ostalog u časopisima i portalima Zarez, Čovjek i Prostor, Mjera, Critica Urbana, Le Monde Diplomatique (brazilsko izdanje), e-Flux.

Daša Gazde, predavačica
Daša Gazde diplomirala je arhitekturu pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od početka profesionalnog djelovanja do danas, u poziciji suradnika projektanta sudjelovala je u preko 60 projekata za objekte različitih namjena (stambene, višestambene, sportske, poslovne, proizvodne itd.) te u više od 20 realizacija. U zonama konzervatorske zaštite projektirala je sve razine projekata (projekt sanacije pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, projekt rekonstrukcije objekta u zoni zaštite itd). Izrađivala je elaborate koncepta razvoja (urbanistički) sportskih zona, zdrastvenih namjena, tvorničkih kompleksa i slično. Uz profesionalno djelovanje, od 2018. godine aktivna je u Društvu arhitekata Splita kao članica predsjedništva, a od 2020. je predsjednica DAS-a. Sudjeluje u organizaciji i provedbi anketnih i provedbenih natječaja za javne i privatne naručitelje, te u organizacijama radionica. Mentorica je studentima na praksi u DAS-u, a aktivno sudjeluje i u organizaciji i mentoriranju na raznim suradničkim radionicama i projektima. U protekle dvije godine pod njenom direkcijom DAS je sunakladnik dvije knjige (Monografija Vjeko Ivanišević, Naš dil mediterana – 2. izdanje – Edo Šegvić). Također od 2019. godine periodično je članica Komisije za urbanizam grada Splita.

Igor Bezinović, mentor
Igor Bezinović je redatelj rođen u Rijeci. Režirao je filmove Blokada (nagrada Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2012.), Veruda (nagrada Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2015.) i Kratki izlet (Velika zlatna arena za najbolji hrvatski dugometražni igrani film u 2017.), kao i niz kratkih filmova raznih vrsta i trajanja. Njegov je rad bio međunarodno prikazivan na festivalima i događanjima kao što su IFF Rotterdam, DOK Leipzig, IDFF Jihlava, CPH:DOX, Kurzfilmtage Winterthur, Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana, Bijenale arhitekture u Veneciji (s Hrvoslavom Brkušić za Pulsku grupu), Museum of the Moving Image i Guanajuato IFF. Diplomirao je Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih filmskih redatelja i judo kluba Black Belt.

Sunčica Fradelić, mentorica
Sunčica Fradelić diplomirala je slikarstvo na UMAS-u. Od 2006. do 2011. bila je vanjska suradnica na UMAS-u na odjelu za Film i video. Od 2011. do 2016. angažirala se na pokretanju i razvoju film.factory programa u Sarajevu, školi Bele Tarra na kojoj je radila kao programska koordinatorica za DLA i MA stupnjeve i bila voditeljica ureda. Pohađala je doktorski program film.factory-a i surađivala s brojnim redateljima, glumcima, producentima, kritičarima i stručnjacima. Radila je na mnogim amaterskim i profesionalnim produkcijama, koprodukcijama i projektima, radionicama i edukativnim programima. Obavljala je poslove supervizorice produkcije, producentice, izvršne producentice, te radila kao urednica, mentorica i kustosica. Kao autorica od 2004. predstavljala se na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Sudjeluje u razvoju Kino kluba od 2008.

RSS 2.0 | trackback